Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Георгиев: Не бих се подхлъзнал по конспиративни теории за делегираните прокурори

Емил Георгиев
Снимка: Ани Петрова

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще обсъжда казуса с европейските делегирани прокурори. Европейската прокуратура иска повече информация за седем от общо десетте кандидатури, представени от страната ни.

„В първоначално достъпната информация бе цитиран изрично говорителя на Европейската прокурорска служба - след като казва „не сме доволни“, очевидно има някакви причини те да не са доволни“, коментира пред БНР адвокат Емил Георгиев от Инициативата „Правосъдие за всеки”.

Георгиев смята, че изразените резерви вероятно се дължат на недостатъчната подготовка или недостатъчните познания на някои от българските кандидати с оглед на досегашната им дейност в съдебната ни система. Според него ще бъде интересно дали ще се обсъдят по същество заявените забележки и резерви.

„Изобщо не бих се подхлъзнал по някакви конспиративни теории. Много повече бих заложил на изцяло прозаичното обяснение, че просто седем от тези десет кандидати очевидно не стават“, коментира Емил Георгиев в предаването „Преди всички“.

Имаме само една резервна кандидатура – общо одобрените кандидати от българска страна са 11. За европрокуратурата е предвидено да работят 10.

В Чехия, която е по-голяма от България като население и усвоява повече европейски средства, европрокурорите са трима, направи паралел Георгиев.

Ще бъде интересно развитието, ако българската страна се заинати и каже – ами, ок, трима – трима, толкова одобрявате, толкова ви даваме. Това ще породи и политически реакции – ще се окаже, че България не иска да си изпълнява ангажиментите, които сама е поела, за да участва в този механизъм на по-тясно сътрудничество в рамките на ЕС.“

Относно бързото задвижване на Конституционния съд по питането на президента за специалния прокурор, който ще разследва главния, адвокат Емил Георгиев отбеляза:

„Би трябвало ВСС да спре процедурата до изчакване на решението на Конституционния съд. Бързината, с която Конституционният съд действа, идва да ни покаже, че те искат да влязат в хронограмата, която е предвидена за избор тази нов длъжност. Оттам ще разберем дали ще го бъде този нов надглавен прокурор за разследване на главния - т. нар. Гешо Иванов, или ще се приемат мотивите, изразени в президентската конституционна жалба.“

„Конституционният съд в момента се люшка между това неговият председателстващ да бъде братиньото на министър-председателя, и от друга страна – да постановява от време на време някое много смислено решение“, допълни Георгиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна