Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от незаменимите... В памет на Божан

| обновено на 01.05.21 в 13:51
Снимка: БГНЕС

Приносът на Божан е огромен, той е от незаменимите хора“. Това каза в първото предаване без редакторската подкрепа на Божан водещият на „Политически НЕкоректно“ по програма „Хоризонт“ Петър Волгин. 

Двамата са творчески тандем повече от 20 години. Работили са заедно в предаванията „Без контрол“, „Дим над водата“, „Деконструкция“, „Политически НЕкоректно“, „12+3“, в различни вестници, списания и телевизии. 

Божан Петров ни напусна внезапно в последния ден на април. Обичан от колегите заради чувството си за хумор и забавно отношение към света, Божан работи в БНР от 2000 година. Всяка събота слушателите очакваха неговия „Отечествен радиопреглед“. В последния от тях той каза

„Идва, идва моментът, скъпи сънародници, на нашето свободно словоизлияние. Настъпи часът, когато ние, клетите рожби на Отечественото, отново ще вземем съдбата в собствените си ръце. Това почти винаги има тъжни последици, но все пак е добре, че от време на време ни се дава тази възможност. Гласувайки, преобладаващата част от гласоподавателите ще накаже всички останали, а заедно с това и себе си за следващите четири години, но именно в това, душици, се съдържа магията и очарованието на българската демокрация. Това е засега. Най-хубавото тепърва ни предстои!“. 

Така Божан Петров обясняваше политическата действителност и български нрави и във филмите, за които написа сценарии в последните години. Ценителите на киното го познават и като сценарист на игралния филм „Летовници“. 

Отечествен радиопреглед с Божан Петров: Кога минаха Борисов 1, 2 и 3, та дойде време за Борисов 4 

Отечествен радиопреглед с Божан Петров: Правителството се погрижи за нас повече, отколкото заслужаваме 

Отечествен радиопреглед с Божан Петров: Слагайте всички ваксини, пък която подейства 

Отечествен радиопреглед с Божан Петров: Стига вече лигавщини, скъпи сънародници 

Отечествен радиопреглед с Божан Петров 

Отечествен радиопреглед с Божан Петров 

Божан Петров и Петър Волгин

Сбогом, Божане. Мир на духа ти!

От екипа на БНР

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна