Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отечествен радиопреглед с Божан Петров: Стига вече лигавщини, скъпи сънародници

Снимка: Pixabay

Стига! Стига вече лигавщини, скъпи сънародници. Дойде време да се стегнете. Какво казва господин Джеймс Бонд: „Die another day”... Нали така, милички? 

Каква е тая паника, какви са тези лигавщини. Нямало легла, нямало линейки, нямало антибиотици. Ами няма. То като има, всеки може да оцелее. Ще се постараете повече, който има желание - ще успее. Премиерът ви даде личен пример, душици. Изкарвате го Ковида и обратно на работа. Легло вкъщи нали имате? Имате. Зелени коридори имате ли? Имате. Въпреки че, когато на човек му е зле, няма какво да се тъпче и да дебне промоциите. С антибиотици също сте се презапасили. Една фамилия има запаси да лекува цели племена в Африка с тези количества. Какво ги правите тези антибиотици? Тая година сигурно ги слагате и в киселото зеле. 

Какво каза гуруто на евгениката в родината, доц. Мангъров: „Чайчета, супички и внимание”. Всичко друго са безсмислени движения. От страна на правителството имате цялото внимание. Останалата работа я върши чудото на естествения подбор. Лягате, милички, и чакате да ви мине. Ако не ви мине, няма какво да чакате. Само може да се надявате, че на оня свят организацията по приемането не е като тази в болниците. Да ви предупредим отсега - и за там търсенето на връзки е напълно безсмислено. 

Твърде много ви разглези, милички, генерал-лейтенат премиерът доктор Борисов с безкрайната си добрина и вие се разпуснахте. Каква е тази висока смъртност? Излагаме се пред хората и излиза, че господин Борисов не се справя. Измествате фокуса от постиженията и ръста на икономиката. Нашият велик кормчия си го изкара Ковида вкъщи, без да каже гък човекът. Той не ползва болници, той само разкрива нови. И то по възхитителен по своя размах начин... Разкарва пациентите от една, праща ги в друга и настанява нови на тяхно място. Освен всичко друго, човекът не смее да отиде до болницата, защото, а е мръднал от вкъщи, а онези с пачките по 500 евро и кюлчетата ще направят нови аранжировки и ще му ги натъпчат в нощното шкафче, докато го няма. Мислите, че му е лесно, а на вас ви е трудно. Неправилно мислите. Докато всички световни лидери трепереха за неговото състояние, вие си живеехте безгрижно на опашка пред фургоните за Ковид, заради малко температура и два-три сопола, нагнетявайки безпочвена паника. Въпреки състоянието си, обаче, той не ни изостави нито за миг и излъчваше ежедневни видеопослания в най-тежките за нацията моменти. Отправящата му напътствия глава в долния ляв ъгъл на телевизора не ни остави и ден на произвола, без да ни вдъхне нова надежда и сили в битката с епидемията. Както и да ни докаже за пореден път, че в общуването между нацията и нейния стопанин здравият разум напълно отсъства. 

Разбира се, явиха се отново дежурните зложелатели, които започнаха да правят мерзки внушения, че господин Борисов едва ли не е неадекватен и се случва нещо смущаващо с психическия му интегритет. Нищо подобно, милички. Срам ни е е само да си го помислим. Господин премиерът си е такъв, какъвто е бил винаги. Просто мнозина от нас кой знае защо, напоследък нямат желание да ги забавлява, както обикновено. Просто дойде времето, душици, напълно буквално и физически да усетим взаимовръзката между избрания собственоръчно от нас лидер, неговите действия и последствията от тях. Досега веселбата си вървеше, мисирките ретранслираха, каквото трябва, шкафчетата се пълнеха и никой не умираше. Нещата обаче се промениха, а спектакълът, който винаги сме харесвали, вече и да искаме, не може да бъде спрян. Не може да се излезе от залата - вратите са заключени. И ще гледаме до последно... The show must go on, милички... Няма не искам. Разбрахме ли се? Разбрахме се. 

Ето - и имагинариумът с джипа отново тръгна. Смятахте, че някакъв прост Ковид може да предизвика катарзис и да сломи желанието на генерал-лейтенант-премиерът да живее в идеалния свят, който си е конструирал с реални декори и смутена прислуга, която - както в руската класика - го гледа отдолу нагоре и притеснено си мачка капата. Не сте познали. Той това работи. Доскоро спектаклите от джипа бяха нещо като неосоцреализъм и имаше много смех и бодрост, но последните епизоди вече са твърд сюрреалистичен хорър и дори отвъд него. Малко е като при Дейвид Линч естетиката и повествованието. Засега липсва само танцуващо джудже, което да подсилва усещането за обърканост и злокобност. Явно засега тази роля е поверена на министъра на здравеопазването. 

Абсолютно мистичен е и начинът, по който нашият върховен управител абсолютно независимо и самостоятелно, без да стъпва върху някакви културни наслагвания, а единствено върху собствения си опит, роди мисълта на създателите на концлагерите, че работата ще ни направи свободни. Това е доста смущаващо и обезпокоително, но поне има известна логика. Напълно енигматично е обаче, защо лекарите трябва да оценяват качествата на асфалта? Крайно странна ситуация. Управляващият, който кара без ръце, ги е взел със себе си, защото вероятно подсъзнателно усеща, че има спешна нужда от тяхната психологическа помощ, а пък тях ги е страх да бъдат честни и да му сложат точната диагноза, за да не загубят разположението му. И двете страни са напълно безполезни една за друга. 

Къде стига тази изгубена магистрала също никой не разбра. Напълно разбираемо обаче ще бъде, милички, ако някой ден, когато я завършат, натоварите жената, децата, вземете запасите от антибиотици, покъщнината и каквото там ви е останало от по-възрастните роднини и решите лично да проверите качеството на асфалта, за да отидете, колкото се може по-далеч. Дотогава само работата ще ви прави свободни. И надежда всяка тука оставете. Надяваме се пресслужбата на Министерски съвет да провери произхода на втория известен слоган, неговото ситуиране и да докладва на премиера. Той е още по-подходящ за обстановката.

Това е засега. Най-хубавото тепърва ни предстои, скъпи сънародници. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба – лаврак, ципура, кефал и даже змиорки, загиват поради липса на кислород. Кметът на Орбетело Андреа..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал 200 млн. щатски долара и е приел 170 хил. нови доброволци за седмицата, след като президентът Джо..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2. Така ИТН  получава последния шанс да състави правителство в 50-ото Народно събрание. След като..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в региона", заяви чрез гласа на говорителя си генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. При атаката,..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за гражданска защита и включването на самолет в гасенето.  От Франция утре пристига самолет да помага за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието. Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18