Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 пандемията и отражението ѝ върху психиката ни

Снимка: БГНЕС
В нашия живот освен физическото ни здраве, е важно и психичното ни състояние, начина, по който се справяме с трудностите, особено сега, по време на пандемията. Какво отбелязват психиатрите?

Д-р Нели Стефанова е психиатър по професия, управител е на Медицински център в град Долна Митрополия, работи и в психиатрична болница в Карлуково:

"Пандемията направи хората по-тревожни. Определено имаме повече работа с тревожни състояния. По отношение на голямата психиатрия, там по принцип няма промяна, но тревожните състояния определено са много повече" - коментира д-р Стефанова.

Ходенето на психиатър не означава, че си психично болен, допълва д-р Стефанова:

"Означава, че си достатъчно силен да вземеш нещата в свои ръце и да си контролираш ти живота, а не да го оставиш под контрола на тревожността и страховете си. Категорично съветвам хората да се обърнат за помощ. Тези неща като страхове, тревоги потиснато настроение, панически атаки не подлежат на силата на нашата воля и на нашия контрол".

В социалните мрежи д-р Нели Стефанова е добре позната с красивите снимки от различни места у нас. Природата я вълнува и зарежда, което личи от всеки запечатан миг. Емоцията се предава и на хиляди, независимо къде живеят. Вероятно тази красота помага и да се откъснем от напрежението.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Латинка Светозарова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени