Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Чанков: По темата за руския газ ЕК дава заявка за много власт, но обстоятелствата са по-силни от нея

Доц. Георги Чанков
Снимка: Стопкадър, Bloomberg TV BG

"Русия предпочита да получава парите за газ в рубли, за да ѝ бъдат на разположение. Не става въпрос за промяна на цените, а да се използва националната валута, която е извън американския контрол. Т.е. така се избягват санкциите, защото плащанията в долари и евро могат да продължат, но износителят на газа просто няма да има достъп до парите, които му се начисляват в сметката. Повече от логично е да няма доставки, без да има реално заплащане". 

Това каза пред БНР доц. Георги Чанков, преподавател в УНСС.

"Русия изнася газ за различни партньори в ЕС, но той не застава срещу нея като единен купувач. Години наред Европейската комисия се опитва да настрои газовия пазар в ЕС на борсови начала, от което спекулантите са щастливи, цените играят, а инвеститорите в газовата промишленост не са наясно как могат да планиран нещата дългосрочно. ЕК не е в състояние досега да убеди няколко държави - Германия, Австрия и Унгария - да избегнат практиката на подписването на дългосрочни договори с "Газпром", обясни той.

По думите му, ако ЕК започне да договаря от името на ЕС газ, първо трябва да бъдат разтрогнати дългосрочните договори, каквито имат някои страни от Европейския съюз:

"ЕК дава поредната си заявка за много власт, но обстоятелствата се оказват по-силни от нея".

Интервюто на Снежана Иванова с доц. Георги Чанков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна