Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йелън се надява срещата Джо Байдън - Си Цзинпин да засили икономическия ангажимент между САЩ и Китай

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че се надява срещата в понеделник на президента Джо Байдън с китайския му колега Си Цзинпин да доведе до по-голяма ангажираност по макроикономически въпроси между двете най-големи икономики в света, съобщава Ройтерс.

Йелън посочи, че целта на срещата е да се стабилизират отношенията между САЩ и Китай и да се даде известна сигурност на американския бизнес относно бъдещия му път.

"Това, на което много се надявам, е, че в резултат на двустранния разговор на президента с президента Си Цзинпин днес, ще се включим в по-интензивни разговори с нашите китайски колеги относно китайската икономика, глобалните макроикономически резултати и здравните политики както в САЩ и Китай, които оказват влияние върху тези резултати“, каза Йелън пред репортери в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали.

Джо Байдън и Си Цзинпи на среща в Белия дом през 2015 г.

Йелън също така ще се срещне с управителя на Китайската народна банка И Ган и планира да обсъди икономически въпроси, включително плановете на Китай да облекчи рестриктивни си Covid мерки, които се отразяват негативно на производството и на веригите за доставки, както и финансовите проблеми в сектора на имотите.

Тя каза, че Байдън е бил ясен с Китай относно опасенията за националната сигурност по отношение на ограниченията върху чувствителните американски технологии и е изразил опасения относно надеждността на веригите за доставки.

"Обсъждала съм многократно нашите опасения, че сме прекалено зависими от Китай за неща като минерали, които влизат в батериите на електрическите превозни средства, както и по отношение на слънчевите панели. Искаме по-сигурна и по-устойчива верига на доставки“, посочи американският финансов министър.

Съединените щати обаче не се стремят да изтласкат американските фирми от Китай, нито да ограничат "широка гама от търговски дейности" между двете страни, добави Йелън.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна