Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът и текстописец Александър Петров с Наградата за открояващи се постижения на БНР ТОП 20

Автор:
14
Снимка: Кристина Костова/БНР

Създателят на някои от най-хубавите текстове в българската поп и рок музика Александър Петров получи Наградата за открояващи се постижения и ярко присъствие в музикалния живот през 2022 г. на БНР ТОП 20. Именно той беше в основата на възраждането на група "ТАНГРА -3" през миналата година. Негови са и текстовете на много от песните в Националната класация за българска поп и рок музика на обществената медия.

"Тази награда ми е много ценна, защото точно от БНР започна моят път. И е като връщане във времето, защото той започна точно във Второ студио, където сме сега. Записахме песните с група "Тангра" – "Богатство", "Любовта, без която не можем", "Нашият град".

Един автор ако няма издател и разпространител, той не е истински автор. За мое щастие тук са и моите колеги от група "Тангра", които са моите разпространители. Тук сме в БНР, който е продуцент, издател и разпространител на българска музика. Искам да пожелая на младите ни колеги песните, които създават, да имат щастието да ги чуват и след 40 и повече години. Това наистина си струва", каза Александър Петров.


Наградата му беше връчено от Димитър Димитров, член на Управителния съвет на БНР с думите:

"БНР винаги е било флагман на българската музика – най-големият музикален продуцент, дом на шест състава, всеки от които най-добър в своята област. Успяваме да дадем тласък и на млади таланти, които чухме и тази вечер. За мен е чест, че връчвам тази награда на един рок поет, защото рок музиката символизира свободата. А и БНР символизира свободата – свобода на мислене, свобода на изразяване, свобода за журналисти, свобода за музиканти".

Мария Мутафчиева с "Говори ми" събра най-много гласове от слушателите на Българското национално радио.

За "Най-много седмици под №1 в класацията" бе отличена група G.R.A.S с "Летя".


Наградата в категория "Най-добър дует или колаборация" отиде в ръцете на групите БТР и Ахат за песента им "Вяра".


Боил Каранейчев – BOIL взе приза за в категорията "Изгряваща звезда".


Най-високата оценка от музикалната редколегия на БНР пък получи Любо Киров за песента му "Усеща се сила".


"Благодаря на БНР за стимула и мотивацията толкова много българска музика да се случва през последните години. За нас, артистите, е много важно да бъдем забелязани и понякога поощрявани, че се занимаваме с нещо, което обичаме", отбеляза той при получаването на наградата.

Годишните награди на Националната класация за български песни БНР ТОП 20 е още един начин Българското национално радио, като обществена медия, водеща културна институция и музикален продуцент, да изрази своята подкрепа към артистите с ярко и открояващо се присъствие на българската музикална сцена.

Церемонията по връчването на Годишните награди на БНР ТОП 20 от Второ студио на обществената медия беше излъчена директно в ефира на програма "Хоризонт" на БНР и в сайта bnr.bg.



За БНР ТОП 20

Основната цел на БНР ТОП 20 е представянето на съвременни български песни от различни стилове и поколения, с високи качества на музика, текст, аранжимент и изпълнение.

Класацията се излъчва в ефира на всички национални и регионални програми на БНР. Изкачването на върха на престижния чарт, определят всяка седмица слушателите на обществената медия и музикални редактори от всички програми, като техния вот може да бъде проследен на страницата на класацията https://top20.bnr.bg/.

Снимки: Ани Петрова/БНР

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна