Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националите по волейбол на финал в Тирана

Младите ни национали по волейбол са финалисти в Тирана
Снимка: БФ Волейбол

Националният отбор на България се класира за финала на Балканското първенство по волейбол за юноши до 19 години в Тирана (Албания). Тимът, воден от Мирослав Живков, стигна до мача за трофея, след като направи обрат срещу Турция от 0:2 до 3:2 (18:25, 22:25, 25:19, 25:21, 16:14).

"Трикольорите" ще се изправят срещу победителя от другата полуфинална двойка Румъния - Сърбия. Мачът за златото е в събота от 21:30 часа българско време.

Българският тим стигна до полуфиналите като най-добрия втори отбор от трите групи след загуба от Сърбия с 1:3 и победа над Гърция с 3:0. Турция спечели група Б с две победи с по 3:0 срещу Косово и срещу Молдова.

Южните ни съседи поведоха в първия гейм и не изпуснаха водачеството до края. Втората част започна равностойно, но Турция отново напредна, откъсвайки се на 5 точки. В средата на гейма българите се доближиха на 1 точка и успяха да задържат интригата до 22:23, но не и да изравнят.

Турция беше на един гейм от класиране на финала, когато започна обрата за българите. Крайно мобилизирани момчетата на Мирослав Живков поеха контрола и започнаха да диктуват играта, след което взеха третата част с 25:19.

С началото на четвъртия гейм националите показаха и след 25:21 изравниха. В тайбрека беше изключително драматично. Двата отбора вложиха всичко и срещата вървеше равностойно. Турция успя да се откъсне на няколко пъти, след което България изравни 14:14. Последва прекъсване, след което атака на турците излезе в аут, а при следващият сервис Кристиан Титрийски направи ас, за да прати отборът на финал.


По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна