Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дружеството на кардиолозите започва информационна кампания "Използвай сърцето си, за да знаеш“

Проф. Асен Гудев: Не може да очакваме спазване на правилата в здравната сфера, средата не го насърчава

"Успешна кампания за здравословен начин на живот изисква координирано усилие на образователната система и на медиите"

| Интервю
проф. Асен Гудев
Снимка: Личен архив
Най-честите причини за смърт у нас са инсулт и инфаркт. България е рекордьор по смъртност от инсулт в света, но изостава сериозно по отношение на лечението. 8 от 10 инфаркта могат да бъдат  предотвратени, както и 9 от 10 инсулта, казва проф. Асен Гудев, член на УС на Дружеството на кардиолозите, преди Деня на сърцето - 29 септември. 

Дружеството на кардиолозите в България започва нова национална информационна кампания, която ще протече в 7 града на страната. Тя ще бъде под мотото „Използвай сърцето си, за да знаеш“.

"Това е една традиционна кампания и обединява дружества от цял свят", обясни професорът пред БНР. 

В един голям процент от случаите атеросклеротичните заболявания са предотвратими, отбеляза той.

"Посредством добър контрол на артериалното налягане, на холестерола и на кръвната захар". 

Важно е да акцентираме и върху ролята на тютютнопушенето – основен рисков фактор, които засяга все повече млади хора, подчерта проф. Гудев в предаването "Преди всички". 

"Нямаме напредък да ги насърчим избягването им - да не е модел на поведение това нещо. Тези навици определят високата смъртност и заболеваемост в по-късна възраст. Превенцията трябва да започне много рано. Без да има ясна държавна политика, само с призиви, трудно можем да постигнем пречупване на тази тревожна тенденция. Тя се превръща и в изключително голямо икономическо бреме, свързано със загуба на трудоспособност и преждевременна смъртност. Учениците следват някакъв модел на поведение. Това е много болна тема".

Той коментира и нарушаването на забраната за тютюнопушене в заведенията

"Когато беше приета забрана за пушене в заведенията, по някакъв начин се спазваше. Имаше едно усещане, че то намалява. Една година след въвеждането на тази забрана бяха отчетени 1000 инфаркта по-малко. Това нещо има пряка полза върху здравето. След това се появиха пробиви в системата. Не може да очакваме в здравната сфера спазване на правила, когато като цяло средата не го насърчава". 

Успешна кампания за налагане на здравословен начин на живот изисква координирано усилие на образователната система и на медиите, подчерта проф. Гудев.

В последните години има все по-убедителни доказателства, че замърсяването на въздуха има отношение и към атеросклеротичните сърдечно-съдови заболявания. Ние имаме най-високата преждевременна смъртност- под 65 години, отбеляза той.

Необходим е контрол на хранителната индустрия, смята професорът.

"Да бъде насърчена да предлага здравословна продукция"

Цялото интервю на Диана Дончева с проф. Асен Гудев може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.