Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Делян Пеевски развива амбиции към управлението"

Александър Симов: Парламентът не е легитимен да боядиса сградата на НС, камо ли да се занимава с Конституцията

"Основният опонент на БСП е безумието, което управлява в момента"

| Интервю
Снимка: Добрина Карамболова

Този парламент не е легитимен да боядиса сградата на Народното събрание, камо ли да се занимава с Конституцията

Това каза пред БНР Александър Симов, журналист, бивш депутат от БСП, визирайки нивото на обществена подкрепа спрямо управляващите. 

"Това е мнозинство, сформирано при отвратително ниска активност. Мнозинство, което буквално излъга своите избиратели. Промените в Конституцията ще са епичен провал". 

Според него амбициите на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски "вече са много по-големи от това просто да не бъде разследван или просто да бъде изваден от списъка "Магнитски":  

"Не бих се учудил той да развива амбиции, ако не да стане премиер, то да влезе в изпълнителната власт на достатъчно ключово място... Фактът, че ДПС е това, което е - нещо, което напомня повече на корпоративно паравоенно формирование, отколкото на политическа партия, е вина на всички останали партии. През годините никой не работеше за българските турци и да се опита да им даде някакво представителство. От ГЕРБ направиха някакъв опит. В стратегически план обаче ДПС има проблем. Пеевски да бъде лидер на ДПС - това би било стратегическа грешка. От ДПС добре се усещат, че имат голям проблем, който се появява в последните години - младите турци не припознават ДПС като свой говорител. Рано или късно ще видим и ДПС в политическа криза, ако продължават по същия начин". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Александър Симов подчерта, че БСП може да бъде обвинявана за много неща, но не и за това, че е влязла в колаборация с ГЕРБ

"БСП бива припознавана като партията, която е водещата опозиционна в момента. Това е резултат и от поведението ни в последните няколко месеца - на фона на бедствието, наречено "сглобка", която управлява. Основният опонент на БСП е безумието, което управлява в момента... БСП е партията на здравия разум, който надделява над красивия популизъм, който често от "Възраждане" демонстрират". 

Той е категоричен, че от вътрешна битка в БСП никой няма да спечели

"БСП е длъжна да направи широко обединение с партии, които споделят нейната посока. Фактът, че "Левицата" не е поканена, това е признак. Моя позиция е, че "Левицата" беше създадена малко преди изборите през април, тогава тези хора напуснаха БСП, за да я създадат, а сега, няколко месеца по-късно, говорят за обединение на лявото. Коалиция с "Левицата" е като да имаш коалиция с въображаем приятел". 

Интервюто на Силвия Великова с Александър Симов в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени