Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харалан Александров: Пеевски не прави грешката да бърка картата с територията и наратива с реалността

| Интервю
Харалан Александров
Снимка: Ани Петрова

"Лукойл" целенасочено и систематично прецакваше българската държава в продължение на десетилетия, като просто не плащаше данъци. Това коментира пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

"Това, което е на повърхността, не трябва да бъде взимано на доверие, очевидно има друга причина за това рязко сприятеляване на ПП с "Лукойл", смята той. И посочи една от тезите, изразена от Делян Добрев от ГЕРБ, че "те въртят бизнес и прибират дебели комисионни от "Лукойл"". Според Александров това звучи правдоподобно. 

"Надяваме се - ако обичат, да започнат да плащат някакви данъци в България и ако обичат, да допуснат да демонополизират цените на горивата, което е безобразие. Надявам се новите собственици да са по-читави. Политическите играчи в най-добрия случай могат да се надяват да са миноритарни съдружници на големите геополитически играчи. Най-вероятно ще е някаква голяма международна корпорация, надявам се да имат по-добри бизнес практики отколкото "Лукойл" поне по отношение на България", коментира социалният антрополог. 

"Напълно напуснахме класическото разделение между пазар и политика, между държавата и икономиката. Всичко се управлява в огромна степен политически. Трябва да разглеждаме икономиката като политика и политиката като бизнес", изказа мнението си още той в интервю за предаването "12+3".

По думите му в условия на дълбока криза политическите фактори не могат да си позволят да оставят икономиката да се развива от само себе си. Фикцията за свободния пазар временно поне е изоставена, смята той. Според него от момента, когато решихме да създаваме пазарна икономика, тя седи като недостижим копнеж

Щастливата за някои икономическа глобализация в момента е в агония, отбеляза Харалан Александров, като добави, че въпросът е какво ще произтече геополитически за България. 

За поредния сблъсък между президента и управляващото мнозинство след наложеното от държавния глава вето върху предоставянето на бронетранспортьори на Украйна, Александров коментира: 

"Този, който успее да мобилизира тази енергия, зад която стои един все по-мощен наратив за глобализацията като грандиозен провал, създаване на нарастващи неравенства, като отнемане на суверенитет и т.н. - този, който успее да го овладее и да поеме тези настроения, ще се радва на сериозна политическа подкрепа. По всичко си личи, че президентът е изключително добре позициониран. /.../ Едно такова вето ясно подчертава и закрепва неговата популярност и подкрепа в тази група, то се приема с овации от голяма част от населението. Те чакат такова нещо, те искат да видят българския Орбан и много вероятно е Радев да влезе в тази роля, когато мандатът му приключи. Всеки, който бие глобалистите, печели". 

Според него промените в Конституцията изглежда все по-лоша идея. Една променена Конституция от тези хора, с тази свиваща се подкрепа, би било страшно нелегитимно, изказа мнението си социалният антрополог. 

"Докато те сътрудничат по сглобяването на рамката, постоянно се лашкат вътре, критикуват се, тормозят се и се саботират. Всичко е театър. Истински важните решения са взети или предстои да бъдат взети и че те се консултират с други фактори. Веселата игра, на която сме свидетели, има за цел да омерзи едните повече от другите. Те в момента се потапят взаимно. /.../ Цялото това нещо стремително губи легитимност и не виждам как този процес може да бъде спрян, освен с някакъв голям успех, например ако ни пуснат в Шенген и ние се възрадваме на това", коментира той за отношенията в сглобката. И добави, че същата радост ще предизвика и еврозоната. 

"Пеевски е доказано добър мениджър и със сигурност ще менажира по-добре евроатлантическите дела, отколкото ПП. Съвсем друг е въпросът дали ще се справи с лидерската задача", каза Александров. И продължи:

"Основното обвинение от другата група, от другата олигархична клика, към Пеевски е, че той краде на хората бизнесите. Писна му от тези обвинения, а и пострада през "Магнитски", и е решил наистина да им вземе нацяло истинския бизнес, а той е евроатлантизмът. Той нахлу там и няма спиране. Те са много ошашавени, защото той буквално ги маргинализира. Изведнъж се оказва, че досега другото е било балон и претенции, че  било просто разказът, който няма управленска реалност".

В този смисъл Харалан Александров каза, че Пеевски е феномен. По думите му "този човек е смел и успява да си защити интересите".

"Пеевски не прави грешката да бърка картата с територията, да бърка наратива с реалността. Той много дълго беше в реалността и мълчеше, но участваше в наратива. Сега изведнъж проговори и се оказа, че овладява и разказа". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков: Нашите избиратели могат да разчитат на консистентна позиция

Парламентарната група на ПП-ДБ реши с единодушие, че няма да подкрепи правителството, предложено от ГЕРБ, съобщи председателят на групата Николай Денков. Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков допусна, че е възможно преди утрешното гласуване да се прави опит за купуване на депутати: "Няма никаква промяна в нашата позиция. Това, което виждаме, е, че няма..

публикувано на 02.07.24 в 18:45

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

КЕВР приема окончателно решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за следващия..

публикувано на 30.06.24 в 07:45

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06