Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За хора в нужда: Всяка събота топъл обяд на спирка "Вишнева" в София

| обновено на 29.01.24 в 10:30
Снимка: Ани Петрова

"3330 топли обяда" е инициатива, която се провежда в събота на спирка "Вишнева" в София и предоставя топъл обяд на тези, които се нуждаят от него. Акцията се провежда всяка събота от 12.00 часа и ще продължи до 30 април 2024 г. Фондацията организира кампанията за четвърта година. 

За целта на акцията разказва в ефира на "Нашият ден" Даниел Капсъзов, изпълнителен директор на Фондация "Благотворителност и милосърдие", раздава около 250-260 топли обяда всяка събота. 

Според него хората, които идват да получат тази помощ, са част от интелигенцията на обществото и са хора с голямо достойнство. Тяхната ситуация е резултат от социално-икономически промени и предизвикателства, пред които са изправени.

"Хората, които идват си предават един на друг информацията, защото това е една общност от интелигенцията на нашето общество, която ни е отгледала и възпитала. Благодарение на коронавируса и сегашната световна система, ги докара дотам да нямат работа и възможност дори да си купят нормална храна", разказва той.

Фондацията е готова да помогне и на други, които желаят да започнат подобни инициативи в София или други градове в страната. 

Проектът се разраства и вече се подготвят подобни раздавания и в други градове като Разград и Смолян. В ефира на предаването Капсъзов обяснява, че организацията е сложна, защото трябва да се избере място за раздаването, което да не нарушава достойнството на хората.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна