Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В определени части от денонощието вече внасяме над 40% от енергията, която потребяваме"

Димитър Манолов: Както е тръгнало, България ще остане без енергетика

Когато ликвидираш енергийната си независимост, очевидно поставяш системата под зависимост някъде отвън, смята лидерът на КТ "Подкрепа"

| Интервю
Димитър Манолов
Снимка: БТА

В земеделските протести преобладаващото е това, че нещо не е наред и това, което не е наред, не е в България. Европейската земеделска политика съдържа много недъзи.

Това каза пред БНР лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според него "нещата са сбъркани", но няма политическа воля да бъдат поправени.

"Било е време, когато сме хранили половин Европа, ако не и повече. Хранехме се с висококачествени, екологични храни. Тогава въобще не сме си давали сметка, че ядем чисти и екологични храни. Сега ни се случват някакви други неща."

Никой не прави нищо за решаване на проблемите на енергетиците, отбеляза към днешна дата синдикалният лидер след протестите преди няколко месеца.

"Цялата работа беше изкъпване с хладка вода и тази работа продължава. Времето си върви и България, както е тръгнало, ще остане без енергетика. И този ден не е толкова далече."

"Не само че няма да имаме въглища. Най-голямата опасност е за човешкия потенциал", заяви Манолов. По думите му, в Мини "Марица Изток" напрежението е голямо.

"Това е единственото нещо в България, което се осъществява на базата на собствен ресурс. Може би сега трябва да кажа, че тези, които го правят, са съветски шпиони. Когато ликвидираш енергийната си независимост, очевидно поставяш системата под зависимост някъде отвън, а външната зависимост се вижда откъде е", подчерта лидерът на "Подкрепа".

"Ние в определени части от денонощието вече внасяме над 40% от енергията, която потребяваме. Да кажем, че се случва, когато покриваме пикови потребности. Обаче когато го закъсаме, ще трябва да се случва през цялото време. Има два въпроса – кой ще ни го внася и какво ще се случи с цените, когато разберат, че сме наведени? (…) Ние внасяме енергия от тези държави, които не членуват в ЕС. Те могат да произвеждат, защото не плащат данък "пържен вятър" – т.нар. квоти вредни емисии, и си произвеждат ток както си искат, цената им излиза и ни го продават. Както би излизала цената и на нашите ТЕЦ-ове, ако не плащаха този енергиен рекет", коментира лидерът на КТ "Подкрепа" в предаването "Преди всички".

"Щетите, които това ще нанесе, са много по-големи от ползите", заяви Манолов за ветрогенераторите в морето.

Днес се навършват 35 години от създаването на КТ "Подкрепа" по идея на доктор Константин Тренчев и съмишленици. Първоначално “Подкрепа“ е сдружение за защита на основните трудови и социални права на интелектуалците. Синдикалистите ще отбележат рождения ден на организацията в централата ѝ в столицата с форум за българската енергетика. Ръководството ще представи проблемите пред производството и потреблението на електроенергия в България. Сред акцентите в обсъжданията ще бъдат темите за алтернативите за заетост във водородните проекти и рисковете заради липсата на работна сила. Специален гост ще бъде доктор Тренчев, който до 2015 година беше начело на Конфедерацията, след което стана неин почетен президент, какъвто е и до днес.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна