Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" поставят условия, които да ги направят победители, никой в Израел няма да позволи това"

Мохамед Халаф: Споразумение няма да отмени операцията на Израел за тотално премахване на "Хамас"

"Вече има решение кой да измести Махмуд Абас"

| Интервю
Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова

"Хамас" поставят условия, които да ги направят победители, а това няма да го позволи нито един ръководител или политик в Израел

Това каза пред БНР журналистът Мохамед Халаф и коментира:

"Исканията на "Хамас" са около 5000 - 6000 палестински затворници да бъдат освободени и то наведнъж с тотално прекратяване на войната. И оставянето на "Хамас" да ръководи Газа. Това не е приемливо, защото израелците - не само политиците и правителството, а и обикновените хора - вече са убедени, че няма да приемат никакво споразумение, в което да няма искане да бъдат разоръжени всички въоръжени групировки в Газа и на цялата територия, където управлява палестинската власт". 

Халаф цитира проучване, проведено преди седмица в Израел, според което 59% от анкетираните вече не приемат създаването на две държави (Израел и Палестина), нито нормализиране на отношението между Израел и арабските страни. Той припомни, че преди година повече от 60% от израелците са били готови да приемат признаването на палестинска държава.

Според Мохамед Халаф, дори да бъдат освободени заложниците, които държи палестинската групировка "Хамас", Бенямин Нетаняху няма да се откаже от провеждането на операцията в Рафах:

"Израел има достатъчно разузнавателна информация, че има още 4 батальона от бойците на "Хамас", които се намират в тунелите в този град. Има и сложна мрежа на тунели, които свързват различни региони в Газа с Египет, което отрича правителството в Кайро. Нетаняху няма да се откаже и ако до 11 март не бъдат освободени тези заложници, ще има мащабна операция срещу "Хамас" в търсене на заложниците, които се намират в тези тунели, и на ликвидиране на военните лидери на "Хамас", които са в тунелите".

Той подчерта, че дори да се постигне някакво споразумение, това няма да отмени операцията, защото Израел иска "тотално да премахне "Хамас" от всякаква роля" в региона.

"В продължаващите преговори в Рияд (Саудитска Арабия) между САЩ и седем арабски държави, заедно с палестински представители, за постигане на споразумение за създаване на палестинска държава след войната в Газа, вече са определени параметрите на това споразумение. Условията на арабските лидери е да изпратят контингент за контролиране на ситуацията в Газа след войната, да спонсорират възстановяването на Газа, срещу това да бъда постигнато споразумение за създаването на палестинска държава с определени в споразумението на срокове. Предаването на властта в Газа на нов палестински лидер, който да не е свързан с различни политически партии и организации. Той да поеме контрола заедно с арабския контингент. Вече има решение кой да измести Махмуд Абас, а той да има само малка роля. Това са нещата, които в момента се движат между всички световни и регионални фактори". 

Интервюто на Снежана Иванова с Мохамед Халаф в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна