Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел засили бомбардировките над Рафах

Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах, 12 февруари 2024 г.
Снимка: БТА

Израел засили бомбардировките над Рафах в южната част на ивицата Газа. 

Над 29 300 палестинци са убити от началото на войната досега в анклава, съобщи палестинското министерство на здравеопазването. 

В Йерусалим членът на израелския военен кабинет Бени Ганц заяви, че има "обещаващи ранни признаци на напредък" по ново споразумение за освобождаване на заложниците, държани от бойци на "Хамас". Продължават и преговорите, водени от Съединените щати, Египет и Катар, за осигуряване на временно прекратяване на войната.

Израелската армия съобщи, че е засилила операциите си в Хан Юнис, северно от Рафах, където повече от милион и половина души са намерили убежище, за да се спасят от боевете в ивицата. Жителите на Рафах съобщиха за няколко израелски въздушни удара и големи експлозии в града, както и за военни лодки, които са открили огън по крайбрежните зони. Потокът от помощи, влизащи в Газа от Египет, почти спря през последните две седмици, а сривът в сигурността затруднява разпределянето на храната. Израел заяви, че се готви за сухопътна атака срещу Рафах, въпреки нарастващата международна опозиция поради опасения за живота на цивилните.

"Опитите за постигане на нова сделка за заложниците продължават и има обещаващи начални признаци на възможен напредък", заяви на брифинг по телевизията членът на израелския военен кабинет Бени Ганц. "Няма да спрем да търсим начини и възможности да върнем нашите момичета и момчета у дома", каза още той и подчерта, че ако не бъде постигната нова сделка, израелската армия ще продължи да се сражава в ивицата Газа дори и през свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който започва на 10 март.

Междувременно в Париж е очакван директорът на ЦРУ Уилям Бърнс за нови преговори за освобождаване на израелските заложници, държани от "Хамас". В края на миналия месец, след преговори във френската столица, с посредничеството на САЩ, Египет и Катар, беше постигнато рамково споразумение, което имаше за цел да улесни освобождаването на заложниците и да се обяви шестседмична пауза във военните действия. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Блинкън в Киев на 14 май 2024 г.

САЩ ще използват руските активи под своя юрисдикция за възстановяване на Украйна

Съединените щати ще използват руските активи под американска юрисдикция за възстановяването на Украйна, стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън при днешното му посещение в Киев, съобщиха АФП и Ройтерс. Блинкън: Помощта идва в този сложен момент за Киев Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков..

публикувано на 14.05.24 в 22:48
Георги Гвоздейков

Гвоздейков: Предстои подписване на колективен договор в БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков изрази надежда да не се стига до ескалация на напрежението в БДЖ.  Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска по-рано оставката на ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура" като го обвини в некомпетентност при преговорите за нов колективен трудов договор: "Общо взето..

публикувано на 14.05.24 в 22:10

Съдът отмени решението, което бяха повишени цените на таксиметровите услуги в Благоевград

Административен съд-Благоевград отмени решение на Общинския съвет в областния център от миналата година, с което бяха повишени цените на таксиметровите услуги. Според съда местните законодатели са допуснали две съществени нарушения, а собственикът на една от фирмите за таксиметрови превози твърди, че с решението си Общинският съвет е осигурил..

публикувано на 14.05.24 в 21:50

Над 203 млн. евро е бюджетът за земеделците по т. нар. "еко схеми"

817 млн. евро е бюджетът за директни плащания за тазгодишната кампания. Над 200 млн. от тях са за т. нар "еко схеми", свързани с опазването на околната среда , климата и хуманното отношение към животните. Това стана ясно в рамките на информационната кампания, която агроведомството започна сред фермерите, за да им разясни промените в директните..

публикувано на 14.05.24 в 21:23

Гвоздейков: Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програма "Транспортна свързаност"., съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 14.05.24 в 21:07
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г. поправки в конституцията, министрите на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, на..

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин Владимир Путин заминава за Китай за втори път в рамките на последните шест месеца. Срещата му със Си..

публикувано на 14.05.24 в 19:02