Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мултимедийната изложба за Сирак Скитник в Братислава: разговор след събитието

| обновено на 29.02.24 в 10:00
Снимка: bnr.bg/sirak-skitnik

На 22 февруари в Братислава беше представена виртуалната изложба "Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник", организирана от проф. Боян Добрев и екип от програмата за култура "Христо Ботев" на Българското национално радио. Тази изложба беше част от празненствата, с които БНР отбеляза кръглата годишнина от рождението на своя първи директор Сирак Скитник и 80 години от смъртта му.

Освен изложбата, главният редактор на Радио България, Красимир Мартинов, се срещна с българската общност в Братислава. В ефира на "Нашият ден" той разказа за посещенията си в българското училище, както и за разговорите със сънародниците, живеещи в словашката столица.

Един от ключовите моменти от срещата беше споделянето на мотивациите на децата да избират българското училище. Директорът на училището, Николай Йорданов, обясни, че образованието и учебниците са безплатни, а обстановката е уютна и поддържа добри взаимоотношения между учениците.

В момента Радио България говори на 10 езика и продължава да подпомага българската общност зад граница. Интересен факт е, че в Братислава се намира едно от двете държавни български училища в чужбина. Там обучението се извършва на три езика – словашки, български и английски, като това дава възможност на училището да бъде посещавано от словаци и българи.

Значението на подобни институции за запазване на културната и езиковата идентичност на българските ученици зад граница е от съществено значение. Те играят важна роля в поддържането на връзката с родината и културното наследство на българския народ.

Срещата и изложбата в Братислава отбелязват ангажимента на Българското национално радио и българските културни институти за подкрепа и развитие на българската общност зад граница. Те представляват връзката между българите в чужбина и техните корени, което е от съществено значение за запазването на културното наследство и идентичността на нацията, независимо от местоположението им по света.

"Това беше първото представяне на изложбата извън България. Тя беше представена в Българския културен институт в Братислава. Директорът на програма “Христо Ботев“ Кин Стоянов подчерта, че идеята да се представя "култура зад граница" чрез Българското национално радио и българските културни институти по света тепърва ще се развива и ще придобива по-широки измерения. Проф. Боян Добрев представи детайлно мултимедийната експозиция, която може да се види на сайта", посочва той.

“Тази среща беше много добра инициатива, както за българската култура, така и за нашите общности там, извън всекидневието си и събирането в културния център и институт тя даде повод за разговори за живота и битието на нашите хора в Братислава, за които може да се каже, че са задружна и често общуваща по между си общност", казва още Красимир Мартинов.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна