Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Боян Хаджиев: Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да продължи войната

| Интервю
Снимка: Веселина Миланова

Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да бъде продължена войната в Украйна. Това заяви пред БНР доц. д-р Боян Хаджиев - преподавател по международни отношения в УНСС.
Той прогнозира нова мобилизация след изборите на базата на резултата. Очаква се и промяна в данъците, защото войната изисква пари, добави доц. Хаджиев и обясни защо изборите ще продължат 3 дни:

"Чисто стратегически идеята е да се види как вървят изборите в първия ден - ден и половина, за да се предприемат действия, да имаш достатъчно време да направиш правилната стратегия, ако трябва - да принудиш хората, ако трябва - да ги поощриш, така че резултатите накрая да излязат добри, за да могат да последват следващите стъпки след изборите, а те неминуемо са свързани с войната в Украйна".

Според него на изборите Владимир Путин ще вземе над 70% от вота
Трябва да се дистанцираме въобще да говорим за демокрация и изборен процес в Русия, категоричен е експертът по международни отношения.

"Имаме авторитарен режим, в който управлява Путин и който ще управлява, докато физически има тази възможност. Имам чувството, че се създава една изкуствена легитимност и нещо, което по-скоро обслужва опита да се опакова неговото управление под формата на демокрация", коментира той и добави, че вече никой не вярва, че в Русия има демокрация. 

"В Русия няма свободни медии - всички свободни медии са затворени. Няма и опозиция - всички опозиционери са в затвора или са изгонени в изгнание".

В деня след Путин със сигурност ще има отрезвяване и посочване на определени неща, които са се случвали, изказа мнението си доц. Хаджиев. 

А относно войната в Украйна, той посочи, че в момента страната е по-консолидирана отвсякога за това, че е срещу Русия. Според него в някакъв момент конфликтът ще бъде замразен и оставен да тлее. 

Цялото интервю на Силвия Великова с доц. д-р Боян Хаджиев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна