Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът отстъпва с над 1% от вчерашните 5-месечни ценови върхове

Петролните фючърси поевтиняват по време на търговията в сряда с над 1%, отстъпвайки от вчерашните 5-месечни ценови върхове с оглед на известно прибиране на печалби след рязкото поскъпване на черното злато през предходните пет поредни сесии и преди решението на Фед на САЩ за лихвите по-късно тази вечер.

Към 13.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 1,25% към 86,30 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,2% към 81,75 долара за барел, отстъпвайки от вчерашните най-високи ценови нива от края на октомври 2023 г., съответно около 87,70 и 83,12 долара за баел.

Поскъпването на щатския долар спрямо останалите водещи валути също допринася за днешната низходяща корекция на петролните цени, тъй като това прави петрола по-скъп за купувачите, притежаващи други валути, което пък вреди при търсенето на важната енергийна суровина.

Известното поевтиняване на петрола е факт въпреки, че снощи Американският петролен институт (API) отчете намаляване на складовите запаси на суров петрол в САЩ през последната седмица с 1,519 млн. барела, но след солиден спад с 5,521 млн. барела седмица по-рано.

Спадът на петролните фючърси обаче изглежда ограничен с оглед на нарасналите в последно време опасения, свързани с предлагането. Във вторник петролните цени достигнаха близо петмесечни върхове с оглед на украинските атаки с дронове срещу руски рафинерии, които породиха опасения за доставките. Ирак пък обяви планове да намали износа си на суров петрол до 3,3 милиона барела на ден през следващите месеци, за да спази своята износна квота в рамките на ОПЕК +, докато Саудитска Арабия отчете втори пореден месечен спад на износа на суров петрол в началото на годината.

Трябва обаче да се има предвид, че увредената от украинските атаки рафинерийна инфраструктура в Русия ще намали износа на преработени петролни продукти, но може да увеличи износа на руски суров петрол.

Износът на петрол от западните пристанища на Русия ще се увеличи с почти 260 000 барела на ден през март до 2,22 млн. баела на ден спрямо първоначалния месечен план, посочиха пред агенция Ройтерс търговски източници.

В подкрепа за днешното поевтиняване на петролните фючърси влияние оказва и изявление на руския министър на енергетиката Николай Шулгинов, че Русия може да увеличи производството на гориво в предприятията, които не са спрели рафинирането на петрол. Говорейки пред репортери на пресконференция, Шулгинов каза, че Русия ще запази обявените по-рано обеми на нефтопреработка до края на годината.


Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Сега вниманието на търговците на петролните пазари е насочено към официалните данни на Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) за седмичните складови петролни запаси в страната, които ще бъдат оповестени по-късно този следобед.

Акцентът обаче се поставя върху края на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ тази вечер. Очаква се Фед да запази на пето поредно заседание водещата федерална фондов лихва непроменена в диапазона 5,25%-5,50%, като по-внимателно ще се следи за сигнали от централната банка и от нейния управител Джером Пауъл когато ще има готовност за началото на цикъл на понижаване на лихвите.

Според Джеф Къри от Carlyle Group LP, цитиран от Блумбърг, петролът може да се повиши значително над сегашния ценови диапазон между 70 и 90 долара за барел, ако Федералният резерв намали лихвените проценти през следващите месеци.

"Цените на петрола са добре подкрепени от фундаментална гледна точка", коментира и главният анализатор за пазарите на суровини в SEB AB. "Нашето общо мнение е, че растежът на търсенето е достатъчно силен, съкращенията на производството от страна на ОПЕК + са достатъчно дълбоки и производството на шистов петрол в САЩ е достатъчно ограничено, така че като цяло световният петролен пазар изпитва лек дефицит", отбеляза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна