Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпна до 5-месечни върхове

Петролът поскъпна за кратко в началото на търговията в понеделник към 5-месечни върхове с оглед на очакванията за продължаващо намаляване на петролните добиви след срещата на министерско ниво през тази седмица във формата ОПЕК +, украинските атаки с дронове по руски рафинерии и позитивните данни за китайската промишлена активност през март, които предполагат подобрено търсене от водещия световен вносител на важната енергийна суровина.

Фючърсите на петрол Брент поскъпнаха по-рано през деня до 87,42 долара за барел за пръв път от 30-ти октомври 2023 г., а тези на американския лек суров петрол WTI до 5-месечен връх от 83,56 долара за барела.

Последва париране на част от новите печалбите, като фючърсите на петрол Брент се върнаха обратно под 87,00 долара за барел, а на американския лек суров петрол към нивото  от 83,00 долара.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Търговия като цяла е относително слаба и неликвидна, тъй като редица католически държави все още са във Великденска ваканция.

Вниманието е насочено към тазседмичната министерска среща във формата ОПЕК +, на която се очаква да бъдат запазени текущите доброволни ограничения на производството на петрол с общо около 2,2 млн. барела на ден и през второто тримесечие на годината.

Подкрепа за поскъпването на черното злато оказа и изявлението на руския вицепремиер Александър Новак от петък, според което фокусът на петролните компании в страната ще бъде насочен върху намаляването на добива, а не върху по-рязко съкращаване на износа през второто тримесечие, тъй като страната се опитва да изпълни производствените цели, заложени в рамките на ОПЕК +.

В същото време участниците на петролните пазари продължават да оценяват въздействието на ударите с украински дронове върху руските рафинерии, което доведе до намаляване на техния производствен капацитет, както и полаганите мирни усилия за намиране на решение на военния конфликт в Газа върху перспективите за глобалните петролни доставки.

Атаките с дронове от Украйна спряха работата в няколко руски рафинерии, което се очаква да намали износа на гориво от Русия. Почти 1 милион барела на ден от руския капацитет за преработка на суров петрол е офлайн от атаките, което засяга износа на петрол с високо съдържание на сяра, обработващ се в китайски и индийски рафинерии, посочи консултантската компания Energy Aspects, съобщава Ройтерс.

"Геополитическите рискове за доставките на суров петрол добавят към силните основи на търсенето през второто тримесечие на 2024 г.", казаха анализаторите от Energy Aspects.

В същото време анализатори от банката Goldman Sachs посочиха, че в Европа търсенето на петрол е било по-стабилно от очакваното, нараствайки със 100 000 барела на ден през февруари, докато прогнозата има беше за свиване с 200 000 барела на ден в рамките на тази година.

По-стабилното търсене в Европа, забавяне на растежа на петролно предлагане от САЩ, съчетано с възможното удължаване на съкращенията от ОПЕК + през 2024 г. изглежда надделяват над риска от по-трайно намаляване на петролното търсене в Китай, посочват още те.

Оповестени по-рано в понеделник данни обаче показаха, че китайската производствена активност се е разширила за първи път от шест месеца през март, засилвайки перспективите за търсенето на важната енергийна суровина от страна на най-големия вносител на суров петрол в света.

Производството на суров петрол от Съединените щати, най-големият производител в света, пък е спаднало с 6% през януари спрямо рекорда през декември заради мразовито време, показаха данни на Администрацията за енергийна информация, оповестени в края на миналата седмица.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна