Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сборник, посветен на вековния юбилей на Лиляна Бочева, ще бъде представен на тържествен концерт

| Интервю
Снимка: Издателство "Божидар Данев"

На 13 април, само ден след вековния юбилей на хоровата диригентка Лиляна Бочева, в столичната камерна зала "България" от 16 часа ще се съберат верните ѝ бодросменци, за да почетат незабравимата си дългогодишна ръководителка.

Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г. Тя поема ръководството на световноизвестния детски хор „Бодра смяна“ след смъртта на баща си, Бончо Бочев, през 1974 г. 

Събитието в събота се организира от Националния дворец на децата и бивши хористи. Настоящите хористи на „Бодра смяна“, ръководени от Александър Кочков, ще зарадват публиката с изпълнения на емблематични за детската хорова школа песни. В последната част на концерта с изпълнения ще се включат и бивши бодросменци, а между отделните части ще бъде представена книга, посветена на Лиляна Бочева, издадена изцяло по инициатива и със средства на бивши хористи на „Бодра смяна“.

В сборника „Лиляна Бочева. Златната епоха на „Бодра смяна“ са поместени отзиви от изтъкнати музиканти. Диригенти, композитори и изследователи анализират нейния творческия път, осеян с много изпитания, но и с ненадминати до днес художествени постижения. Бивши хористи споделят с признателност най-съкровени спомени, забавни случки и трагикомични ситуации, запомнящи се уроци за музиката и живота. Избрани материали от печатните и електронни медии, сред които статии, филми, предавания и интервюта, допълват многообразието от гледни точки. В галерията със снимки са запечатани паметни моменти от епохата на Лиляна Бочева. Всички бодросменци от различни поколения, с различни професии и съдби, разпръснати по близки и далечни краища на земята, остават завинаги свързани с Лиляна Бочева и „Бодра смяна“ чрез музиката, поезията и неизменния стремеж към съвършенство.

Чуйте в звуковия файл интервю с една от инициаторките на концерта и издаването на сборника - Анета Алашка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени