Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шнабел от ЕЦБ: Понижаване на лихвите и през юли не изглежда оправдано

Изабел Шнабел, ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел се изказа против последователни намаления на лихвените проценти през юни и юли.

"Въз основа на настоящите данни намаляването на лихвите през юли не изглежда оправдано. Трябва да разгледаме много внимателно данните, защото има риск от преждевременно облекчаване на паричната политика", посочи тя пред електронното издание Nikkei Asia.

Тъй като инфлацията в еврозоната се доближава до целевото ниво от 2%, членовете на ЕЦБ са съгласни относно първоначално намаляване на лихвите на заседанието през следващия месец, но са предпазливи да обсъждат какво ще се случи след това. Забележките на Шнабел са най-ясният сигнал досега, че централните банкери, които все още са обезпокоени от бързия растеж на заплатите и геополитическите заплахи, ще направят пауза в цикъла на намаляване на лихвите на заседанието през юли, отбелязва агенция Блумбърг.

Паричните пазари намалиха леко залозите за намаляване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, но все още са силно убедени, че ще има понижение на лихвите на три пъти с по 25 базисни пункта през юни, септември и декември, което би довело до понижение на депозитната лихва от настоящото ѝ рекордно високо ниво от 4% до 3,25% в края на годината.

Шнабел подчерта, че планираното за юни понижение "може да е подходящ", но в същото време призова за "предпазлив подход" по отношение на лихвената политика след това. "Трябва да си дадем достатъчно време, за да видим какво се случва", посочи тя в интервюто си за Nikkei Asia.

Германският член на ЕСБ каза още, че като се има предвид "много високата несигурност" и "инфлационните рискове, които все още са във възходяща посока", е "твърде рано да се каже какво ще се случи и не можем предварително да се ангажираме с конкретен лихвен курс".

Подобно изказване направи в днес и вицепрезидента на ЕЦБ Луис де Гиндос:

"Бяхме много ясни, за заседанието през юни бяхме много прозрачни. И впоследствие ние също бяхме много прозрачни и казахме, че ще зависим от данните и какви данни постъпват на нашите срещи", посочи той на събитие в Мадрид, предаде Блумбърг.

Говорейки в отделно интервю за австрийското списание News, Роберт Холцман, който е един от най-яростните членове на Управителния съвет на ЕЦБ, предупреди, че централната банка трябва да гарантира, че няма да спре да се бори с инфлацията прекалено рано.

"Ако това се случи, има опасност тя (инфлацията) да се ускори отново. Овладяването на инфлацията в тази ситуация отново би било изключително трудно", каза той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна