Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата в САЩ: Тръмп - виновен, Байдън за Украйна, ужас от Рафа

Жена пише 34 пъти думата „виновен“ след като съдебните заседатели признаха Тръмп за виновен по всички 34 обвинения в наказателния му процес във Върховния съд на щата Ню Йорк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп бе признат за виновен по всичките 34 престъпления за фалшифициране на бизнес записи, свързани с плащания, направени на звездата от филми за възрастни Сторми Даниелс преди изборите през 2016-а година. С това той стана първият бивш американски президент признат за виновен в престъпление. Какви са първите реакции от присъдата, която бе обявена малко след полунощ българско време?

Друга гореща тема тази седмица от Щатите е войната в Украйна и американската позиция на фона на призиви за премахване на рестрикции за използване на американски оръжия за нанасяне на удари на руска територия. Развитието по тази тема се появи вчера, когато се появиха информации, че президентът Джо Байдън е дал зелена светлина украински военни  да използват американски оръжия за удари на руска територия, но с ограничение - единствено да се отбранява втория по големина град на Украйна - Харков.

В същото време в Рафа след израелско нападение с цивилни жертви се появиха ужасяващи картини и натискът спрямо администрацията на американския президент се увеличи с очаквания да се направи повече за защита на цивилни. Стигна ли се до промяна на политиката на Щатите спрямо Израел?

Анализ по тези теми можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна