Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Влатко Глигоров:

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Снимка: Pixabay

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист.

Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на Национална многопрофилна детска болница и какви са сроковете – разговор в "Нашият ден" с д-р Влатко Глигоров, изпълнителен директор на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" към Министерството на здравеопазването.

Месец и половина след така наречената "първа копка" д-р Глигоров заявява, че работата по график върви с бързи темпове. След първоначалното забавяне на процедурата със седем месеца, премиерът Главчев и служебният министър на здравеопазването Галя Кондова са изискали ускоряване на дейността и първоначалният план е съкратен с девет месеца, пояснява гостът.

Изграждането на Национална многопрофилна детска болница е проект от национално значение, който не би трябвало да се влияе от политическите настроения, изтъква д-р Глигоров. Към момента педиатричната грижа в страната е разпокъсана, затова е необходим медицински център, който да гарантира своевременно и съвременно лечение на децата.

По думите на д-р Глигоров по време на изграждането е нужна прозрачност и комуникация с обществото – какво и защо се случва във всеки един етап на проекта. Без подкрепата на политическите сили и широката общественост проектът би се сблъскал с препятствия, подчертава директорът на здравната инвестиционна кампания.

Проектът да бъде видим, мястото да бъде фиксирано и процесът да стане необратим – това са били водещите цели за д-р Глигоров до този момент. По думите на госта към днешна дата проектът среща активна подкрепа от страна на Европейската инвестиционна банка, Министерството на регионалното развитие, Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването.  

Д-р Глигоров очертава предстоящите етапи в процеса. До следващия понеделник предстои получаване на доклад за структура и капацитет на болницата. В рамките на този месец ще бъде проведена консенсусна среща между консултантите на всички заинтересовани страни. През октомври ще бъде изнесен доклад за проектирането и строежа на болницата, а до края на годината се очаква и доклад за медицинското и немедицинското обзавеждане.

Относно острия недостиг на педиатри и специалисти в детското здравеопазване д-р Глигоров заявява, че Министерството на здравеопазването работи в тази насока по Европейската програма за развитие на човешките ресурси с допълнителна програма "Специализация в здравеопазването +". 10 от 13-те области с липсващи медицински специалисти касаят областта на детското здравеопазване, подчертава д-р Глигоров.

В края на разговора д-р Глигоров изразява надежда, че в бъдеще ще може да даде на слушателите на предаването с една ясна структура и повече конкретика, относно изграждането на Националната многопрофина детска болница.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна