Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екип от специалисти оборват митове

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата.

В петък те проведоха онлайн събитие с лекции, посветени на по-доброто качество на живот на хиляди жени, живеещи с тази диагноза.

Как да се хранят онкоболни жени и какво физическо натоварване е подходящо и полезно за тях през различните периоди на лечението – тази тема е слабо позната у нас, разказва д-р Ваня Митова, онкохирург на гърда в столичната специализирана онкологична болница „Проф. Иван Черноземски“. Тя е създател на мобилното приложение BreastHelp , в което скоро ще бъде публикувана информация за подходящите диети при лечение на рак.

„Как да се хранят по време на и след химиотерапия. Как да го правят преди и след операция. Защото те питат: мога ли да ям сладко, казали са ми, че захарта и сладкото хранят рака. Не бива да опираме само до това, както и не бива да опираме до 5 рецепти, които те да получат. Да речем, омлет с нискомаслена извара или салата от цвекло. И след месец това ще им е безкрайно омръзнало. Идеята е да им изградим цялостно мислене за това как да живеят“, споделя д-р Митова.

При хормонално лечение на рака на гърдата се качват килограми, което влошава изхода от заболяването, обяснява ендокринологът д-р Райна Стоянова. Тя е специалист по усложнения на затлъстяването.

Част от пациентките свалят килограми и страдат от малнутриция, което също може да е опасно, ако се стигне до тежката форма. Затова е добре и в двата случая да се направи консултация с медицински специалист по хранене.

По време на химиотерапия например, трябва да се избягват ГМО храни, полуфабрикати, пържено. През цялото лечение е добре да се спазва балансиран режим, като ключовото в него е разнообразното и редовно хранене, разказва д-р Стоянова.

„Това е пирамида, като в основата й са въглехидратите, но богати на фибри – като кафяв ориз, овесени ядки, лимец. Те трябва да осигуряват и основната енергия на тялото, тъй като в даден момент от онкозаболяването енергийните нива са доста повишени. След това се разполагат плодовете и зеленчуците, които са много важни, тъй като са източници на витамини, минерали и антиоксиданти. След това са протеините – много важна част от храненето на онкоболните. Задължително трябва да се изчисляват правилно. Най-пълноценни са протеините с животински произход, но също и млечните протеини, които са източник на калций. Пациентките с рак на гърдата имат по-висок риск от развитие на остеопороза. На върха на пирамидата са лакомствата – човек все пак трябва да има и удоволствие в този живот, но в по-ограничени количества“.

Ендокринологът не препоръчва гладуване като част от лечението. И подкрепя необходимостта тези пациентки да се раздвижат и станат физически активни.

Затова работи Ива Филипова, специалист по упражнения за онкоболни. За такива занимания се изисква медицинско разрешение за физическо натоварване, подписано от лекар. Жените, минали през операция на гърдата, първоначално трябва да потърсят физиотерапевт в болницата, който да им покаже упражнения за раздвижване на засегнатата ръка. Нужни са и упражнения за отваряне на гръдния кош. След около 8 седмици жените могат да започнат с леки натоварвания.

Възстановяването на мускулната сила повишава енергията на жената, както и настроението й. Добре е физическите упражнения да вървят заедно с психологическа подкрепа, казва още Ива Филипова. И обръща внимание на разпространяваните у нас митове.

„Последното, с което се сблъсках, е че бягането предизвиква метастази. Това е пълна глупост. Друго твърдение е, че туморът се увеличава по време на спорт. Това не е вярно. Най-често срещаното е: никога повече няма да вдигаш по-тежко от 1 килограм със засегнатата ръка. Вече е доказано категорично, че колкото повече се натоварваме физически, толкова сме по-здрави“, твърди Филипова.

Жените с рак на гърдата могат да пътуват, да ходят на плаж, да се разхождат в планината. Но следва да го правят безопасно, съветва д-р Ваня Митова.

Репортаж на Елена Бейкова чуйте в звуковия файл.

Автор на снимките: BreastHelp

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна