Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стопанският факултет на СУ ще финансира млади специалисти

"TWIN4ECO се казва проектът и е класически туининг проект, който е насочен към повишаване на капацитета на научна организация, в случая на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", като това включва международни конференции, обмен и обучение на млади асистенти, доценти, професори, като в рамките на период от две-три години да се извърши партньорство с различни университети по света". Това каза в предаването "Следобед за любопитните" доц. Тодор Ялъмов – зам.-декан на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". В момента факултетът си партнира с висши училища от Германия, Ирландия, Нидерландия и Австрия. 

доц. Тодор Ялъмов"Работата по привличането на докторанти и постдокторанти е много важно за нас, като това е процес, насочен и към чужди специалисти, тъй като нормалният университет не е национален, а място за обмен на знания и култури от цял свят", аргументира процеса доц. Ялъмов. По този начин, според него, България става привлекателна за много млади хора от цяла Европа, които идват да учат в СУ "Св. Климент Охридски" и остават и като преподаватели.

Докторанти на самостоятелна подготовка могат да кандидатстват за финансова помощ с максимален размер от 70 000 лв. Благодарение на нея младите изследователи ще могат да подготвят дисертационен труд при максимално добри възможности за научна работа. Отпуснатите средства са предназначени за заплащане на годишните докторантски такси, ежемесечна стипендия в размер на 2000 лв., разходи за достъп до бази данни, такси за публикации в индексирани издания, разходи за участие в научни конференции и др., става ясно от разговора. 

Стопанският факултет има дългогодишни традиции в привличането и на чуждестранни преподаватели. Следващата година факултетът ще отбележи 35 години от своето създаване, а една от катедрите – "Икономика" – отбелязва 120 години от създаването си, припомня в предаването "Следобед за любопитните" доц. Ялъмов. Целта на това финансиране е да се създадат условия за това младите специалисти да могат спокойно да работят върху проектите си на територията на факултета.

В началото на годината един от първите завършили Стопанския факултет, който отдавна живее и работи в САЩ, е пожелал да финансира свои бъдещи колеги, сега студенти във факултета. Младият мъж е пожелал да се запази в анонимност неговото име, но това е доказателство за смисъла и успехите на нашите възпитаници, разказва доц. Ялъмов.

Цялото интервю на Ани Костова с доц. Тодор Ялъмов от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – Стопански факултет и БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна