Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън призова американците да охладят страстите след опита за покушение на Тръмп

Снимка: АП/БТА

В обръщение от Овалния кабинет американският президент Джо Байдън осъди опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп, който днес се очаква официално да бъде обявен за кандидат на републиканците за президентската надпревара наесен.

В продължилото 6 минути изявление Джо Байдън призова американците да "намалят температурата" на политическата реторика:

"С наближаването на изборите всички сме изправени пред време на изпитания и колкото по-високи са залозите, толкова по-разгорещени ще стават страстите, но независимо от това колко са силни убежденията ни, никога не трябва да поемаме по пътя на насилието".

Той допълни, че дори и да няма съгласие, това не прави хората врагове, защото те са съседи, приятели, колеги, граждани и най-важното - сънародници американци, като призова към единение. Медиите отбелязват, че това е едва третата реч на Байдън от Овалния кабинет от встъпването му в длъжност. По-рано президентът нареди независим преглед на мерките за сигурност на митинга, на който бе извършен опит за убийство на Доналд Тръмп, човек от публиката загуби живота си, а други двама са в тежко състояние.

Междувременно Доналд Тръмп пристигна в Милуоки, Уисконсин, където днес започва Националната конвенция на републиканците, на която се очаква той официално да получи номинацията на партията за надпреварата за Белия дом. Той ще говори пред делегатите във вторник. Тръмп заяви, че след опита за покушение в събота речта му ще бъде съвсем различна от първоначално предвидената. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна