Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват нова писта на авиобаза "Граф Игнатиево"

Авиобаза Граф Игнатиево
Снимка: Министерство на отбраната

С церемония военната авиобаза до Граф Игнатиево ще открие новата писта. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16. Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев.  

На новата писта освен изтребителите Ф-16, вече ще може да кацат и едни от най-големите американски, стратегически транспортни самолети С-5 и С-17. Пистата ще е полезна и на самолетите за презареждане във въздуха, отбелязват от МО.

Освен пистата са подменени и нужните системи, които осигуряват полетите във всякакви метеорологични условия. Първите строителни работи по инфраструктурата започнаха в края на 21-ва година. И то със закъснение от две години. Процедурата беше съпътствана с проблеми. Фирми отказаха да си изпълнят договорите за строителни дейности, въпреки авансовото им 100 процентово плащане.

Докладът за отбраната отчете пък, че при дъжд пистата не се отводнява както трябва.

За допълнителни ремонти бяха нужни 50 млн. лв. И до момента няма яснота колко е струвал ремонтът на съоръженията, въпреки че официално заделяната сума е общо 300 милиона лева. След церемонията на Граф Игнатиево ще се върнат и самолети МиГ-29. С това се подновява летателната дейност и носенето на бойно дежурство от Трета авиобаза.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна