Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ПП-ДБ не са в позиция да бъдат политически лидер. Доган ще овладее кризата в ДПС"

Петър Чолаков: При такива насипни мнозинства сметките не излизат

И с втория, и с третия мандат правителство би имало много кратък хоризонт, смята политологът

| Интервю
Петър Чолаков
Снимка: Савина Спасова

След тежката изборна загуба ПП-ДБ не са в позиция да бъдат политически лидер и да формират правителство. От друга страна, не може просто да хвърлят кърпата, защото ще бъдат обвинени от избирателите. Вероятно ще видим някакви усилия.

Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков.

При такива насипни мнозинства в парламента сметките не излизат. Дори да се сформира правителство, първият полъх на политическия вятър ще го събори като къщичката от слама от приказката, категоричен е той.

"ПП-ДБ трябва да си научат урока. Карането ако не на държавната кола, то на чисто партийната им лимузина завърши с инцидент", коментира Чолаков. По думите му са необходими опреснителни курсове и смяна на водачите.  

"ПП-ДБ се хвърлиха в прегръдките на Борисов и на Пеевски."

В предаването "Преди всички" политологът направи прогноза, че "Доган ще овладее кризата в ДПС", защото авторитетът му е решаващ.

"Бих го нарекъл комплекса на Икар – и в Доган, и в Пеевски. Амбициите на Пеевски го изведоха прекалено нависоко, прекалено голям беше неговият апетит за власт. Големият въпрос е дали промените на лидерите са прищевки на Ахмед Доган или има политически прагматизъм в тези негови искания. Пеевски тръгна да разваля тази формула, която предложи Ахмед Доган – да има двама председатели."

И с втория, и с третия мандат правителство би имало много кратък хоризонт, смята доц. Чолаков. Според него на подобно правителство никой няма да даде и 100 дни толеранс, защото се излъчва при много ниска легитимност.

Има изчерпване в политическите сили, които шестват на терена. Затова има глад за нови политически проекти и виждаме формации като "Величие" и "Меч", "които надигат глава", обясни той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна