Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако атентатът беше успешен, това щеше да взриви огромното напрежение в САЩ, изтъкна той

Милен Керемедчиев: Тръмп стои като силния кандидат, натискът върху Байдън ще се засили

Смяната на кандидата на демократите едва ли би могла да обърне настроенията, смята бившият зам.-министър на външните работи

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само няколко милиметра на този изстрел деляха САЩ от гражданска война. Ако този атентат беше успешен, това щеше да взриви огромното напрежение.

Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

И Тръмп, и Байдън се обърнаха към нацията с призив за спокойствие и единение, което за момента няма как да се получи, отбеляза той. По думите му и двамата кандидат-президенти не успяват да успокоят страстите, които остават нажежени.

"Снимките от събитието и последващите действия на Тръмп ще бъдат използвани максимално от републиканците, за да се затвърди мнението, че той е по-силният кандидат за президент, допълнително дава сила на кампанията му. Точно в обратната позиция е Байдън – след дебата последва фиаското на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Тръмп стои като силния човек в този конфликт между двамата. Натискът върху Байдън ще бъде още по-силен."

Демократите нямат много силни ходове, даже смяната на кандидата едва ли би могла да обърне настроенията, подчерта Керемедчиев.

"Европа все повече започва да осъзнава, че НАТО без САЩ не може да изпълнява функциите си. С предстоящата победа на Тръмп тези притеснения стават все по-големи. Европа ще започне все повече да мисли за защита на собствените си граници поради непостоянната американска политика по ангажиментите на САЩ в НАТО. Тази реторика ще продължава да бъде агресивна", посочи още Милен Керемедчиев след юбилейния форум на НАТО.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна