Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

Семената и продуктите от семената на това растение не носят риск, обясни експертът

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки.
"Разрешени за влагане в храни и хранителни добавки са конопените семена, маслото от конопени семена, смлените конопени семена, т.е. брашна, а всички останали компоненти, които се получават от това растение, са забранени. Те могат да се използват в козметични продукти, в други продукти, като пасти за зъби, но не могат да се влагат храни и хранителни добавки". Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" д-р Камен Николов от Дирекция "Контрол на храните" към Агенцията по безопасност на храните. 

Той посъветва потребителите да гледат етикета. Там не трябва да присъства абревиатурата CBD (канабидиол). Също така не е разрешено търговците да слагат изображението на конопеното растение на етикетите. Всяка такава информация, поставена на етикета или на магазин води до заблуда на потребителя, обясни специалистът.

По думите му в българското законодателство все още няма ограничение за употребата на храни с конопени семена по отношение на възрастта, тъй като се смята, че семената и продуктите от семената на това растение не носят риск.

Контролът е двоен, увери д-р Николов и уточни - първо са самите бизнес оператори, а на второ място е Агенцията по храните. Той призова потребителите, ако забележат нещо нередно по етикета на даден продукт, да сигнализират Агенцията. 

Д-р Камен Николов обаче призна, че е много трудно да се проследи и контролира такава дейност в интернет пространството.

Интервюто на Виктория Петрова с д-р Камен Николов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна