Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Културен център на софийските хали "Фрагменти от уличната сцена на 90-те"

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

Авторът на изложбата от 15 фотоса в "Радиокафе"

Снимка: Евгени Димитров

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора. Звуците, цветовете, миризмите се променят - първите улични музиканти, прославящи България и до днес, смелите копки към прогреса, зараждащите се субкултури, фрагментите, формирали характера на улична София. Неин автор е фотожурналистът и основател на Булфото, Евгени Димитров, който още като студент снима между два и четири черно-бели филма на ден. Неудържимото му любопитство го води навсякъде – в подземията на Мавзолея, сред уличните музиканти, по строежи и разрушения.

15-те фотоса улавят кадри от началото на 90-те, когато всичко за първи път се случваше, посочи той. Шансът, който младите студенти от факултета по журналистика са имали да бъдат в центъра на събитията случващи се тогава, уникален по своему в светлината на съвсем обикновените неща.

"Трябваше ни малко слънце и по едно кафе, за да се развеселим", разкри фотожурналистът.

"Особено за хора, които са живели при друг вид условия и отношение, това беше ново, много силно усещане и тази свобода беше опияняваща", допълни той.

Фотосите са разположени в приземния етаж на софийските хали в близост до археологическата експозиция в обособения за изложби културен център. Изложбата ще остане там до края на месец юли, фотографиите са големи, така, че могат да се разгледат с удоволствие, а на една от тях фигурира и мястото, където 30 години по-късно е разположена и самата изложба – софийските Централни хали.

Защо само 15 фотоса?

"Оказа се, че тази купчина стари снимки, които сме разглеждали с приятели, прехвърляли сме и сме цъкали с език, най-омачканите са 15, тоест, най-разглежданите. Оттам тръгна всичко", поясни Евгени Димитров.

"Фрагменти от уличната сцена на 90-те" разказват за едни от най-големите музиканти днес, започнали своето начало със свирене на улицата.

"Много им се радвах, снимах ги с удоволствие, те събираха гигантска тълпа от хора", разказа фотожурналистът, в онзи период също начинаещ студент. Историята на формацията Street boys,  Мишо Йосифов и други знакови имена, може да проследите в разговора.


"Публиката тогава беше много специална с това, че и на нея всичко й беше за първи път, тя нямаше с какво да сравнява", изтъкна още Евгени Димитров. Духът, в който всеки е улавял, преживявал и описвал нещата по свой начин е отразен в експозицията. В нея са включени разкази на известни в нашето съвремие личности от книгата "Истории на 90-те", съставена от Невена Дишлиева. Сред тях са Ирина Недева, Георги Господинов, Мирослава Кацарова.

"Всеки разказва по нещо от себе си, аз също разказах, разговор за тази книга ще има утре в 19 часа", уточни Димитров.

Посетителите ще разпознаят знакови личности, групи, дори обекти, които днес не съществуват, но мнозина помнят - като "Синьото кафе", можем да видим дори строежът на метрото.

"Мисля, че точно този обем фотографии са като портали към съответните моменти. Човек трябва да обръща внимание на тези неща, защото днес имаме недостиг на визуални спомени, независимо от това, че плуваме в тях. Начинът, по който се възпитаваме – да мислим без да търсим, ни лишава от възможността да намеримы, подчерта авторът на изложбата.

Чуйте още от разговора на Лили Големинова в звуковия файл

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна