Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Маринов: Отиваме на избори, правителство няма да има с втория и третия мандат

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Правителство няма да има с втори мандат, мисля, че и с трети няма да има. Отиваме на избори, прогнозира политологът Александър Маринов в интервю пред БНР.

Да се отложи връчването на втория мандат за съставяне на правителство, това е много екзотично предложение, дори по високите български стандарти за екзотика в политиката, оцени той искането на ПП-ДБ пред президента.

Мисля, че президентът трябва да им е обърнал внимание, че конституционният смисъл на неговите възможности за маневриране са ограничени по чл. 99 на Конституцията. Така че да се искат 3 месеца за приемане на законодателство е съвършено различно.

Стигаме до мъдростта за лъжливото овчарче“, коментира Александър Маринов.

Според него изявленията на ПП-ДБ приличат на подготовка за поредната предизборна кампания, а не са толкова реалистични с планове и стъпки.

„Всички знаем какво е съотношението на силите и взаимоотношенията в НС. За това, което говорят, да се събере мнозинство е нереалистично. Нали имаха сглобка, мнозинство конституционно мнозинство и са същите персонални участници. Дали ще се подкваси морето? Не знам! Трябва бързо да го изяснят от ПП-ДБ. Не може да става дума за отлагане на мандата дори със седмици“, коментира политологът.

За него е странно, че от ПП-ДБ пробват, като внасят проектозакони и проекторешения. „Сяда се на масата и се преговаря, какво има да се чакат месеци“, препоръча той.

И смята, че вторият мандат също е неосъществим от ПП-ДБ

„И третият няма да се осъществи и отиваме на избори“, предрече Александър Маринов.

На кого ще бъде връчен третият мандат той коментира:

"Зависи от гледна точка на президента. Смятам, че на България не е нужно какво и да е правителство, трябва ѝ работещо. Това означава компактно мнозинство, зад него, ясен план и т. нат."

Политологът каза, ме „има смисъл да се опитва да се даде възможност на партия, която има конструктивни виждания и е показала какво може и какво не“.

 И препоръча да се проведат нови консултации при президента с конкретни намерения.

За разцепването в ДПС той сподели, че едва ли Пеевски ще го оставят в партията.

„Дали ще има избори след 2 или 4 месеца, сериозна партия не се прави за толкова кратко време, дори да се казваш Делян Пеевски.

 Не смятам, че първият мандат е бил причина за разлом на ДПС“, допълни Александър Маринов. 

Според него ПП-ДБ също не са перодолели кризата и имат сериозни проблеми.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна