Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26-о издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Близо 340 участници от 9 държави ще излязат на сцената летния театър във Велико Търново, където тази вечер се открива 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал.

За една седмица Велико Търново отново се превръща в песенна и танцова сцена на световното фолклорно наследство. Международният фолклорен фестивал е значимо събитие от културния календар на историческата и духовната ни столица, подчерта заместник-кметът по културата Нейко Генчев:

"При нас във Велико Търново да се съберат хора от най-различни култури с техните уникални традиции и обичаи. По този начин ние показваме, че всички граници са условни, когато хората говорят на езика на изкуството и културата".

Международният фолклорен фестивал се организира от Национална секция за България на CIOFF - Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, и Община Велико Търново вече 26-а година. За изминалия вече четвърт век на сцените му са се изявили 283 ансамбъла от 119 страни на 5 континента и 242 български състава. Пред повече от 640 000 зрители са изнесени над 660 концерта, разказа Емил Павлов от организаторите и поясни за участниците тази година:

"Танцови ансамбли от Кипър, Коморски острови, Китай, Мексико, Източен Тимор, Уругвай, Грузия".

За първи път на великотърновска сцена своето изкуство ще представят участниците от Уругвай, от Източен Тимор и от Коморските острови. България ще бъде представена от танцов ансамбъл "Янтра" от Будапеща, от домакините от детско юношеския танцов ансамбъл "Търновче", от ансамбъл "Балкан" при читалище "Цар Борис Трети" в София и от ансамбъл "Бистрица" от едноименното село.

Международният фолклорен фестивал тази година е под мотото "Ти ще бъдеш ли тук?" Той не спира да се развива и да провокира все по-взискателната публика, коментира директорът на фестивала Стиляна Йоргова:

"Да представим култура, фолклор и традиции на страни – виждани и невиждани, чувани и нечувани. От 195 държави сме представили фолклор и традиции 119, а тази година прибавяме още три, надграждаме всяка година, защото публиката на Търново го заслужава".

Фестивалът е изживяване, разказват доброволците Ина Матеева, Анастасия Бораджиева и Даниела Иванова, които работят с международните групи.

Тази вечер от 17,30 часа е дефилето на групите от студентския стол до община Велико Търново, а официалното откриване на 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал е от 20 часа на сцената на летния театър в града. До 27 юли всяка вечер там от 20 часа са безплатните концерти на групите.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна