Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ивана Николова: По-млад и свеж кандидат може да докара победа за демократите в САЩ

След покушението при Тръмп нямаше метаморфоза, категорична бе тя

| Интервю
Снимка: АП/БТА

"Цяла седмица слушахме как Тръмп едва ли не е нов човек след опита за убийство. Реално в първия половин час беше малко по-различен - говори за случилото се, как го е изживял, говори за обединение. В следващия един час беше типична реч на Тръмп – разделителна, накъсана, с лични атаки срещу демократите, каквато уж нямаше да има. Метаморфоза нямаше".

Това коментира пред БНР доктор Ивана Николова - историк от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Според нея това, което е нужно на републиканците и Доналд Тръмп, за да спечелят, са гласоподавателите, които не са решили още за кого да гласуват или не биха гласували за Джо Байдън. По думите ѝ за тези хора е важна идеята за обединение. В крайна сметка те ще решат изборите през ноември в ключовите щати, където има колебание, изказа мнението си тя, но подчерта:

"Посланието е добро, но не смятам, че Тръмп се справя много добре да бъде постоянен в това".

"Хората, които са супер феновете на Тръмп, които са твърди републиканци – независимо от посланията, те ще гласуват за Тръмп", добави тя.

В предаването "Събота 150" д-р Ивана Николова определи кандидата за вицепрезидент на Доналд Тръмп в изборната надпревара за Белия дом – Джей Ди Ванс, като интересен избор:

"Политически той е много близо до Тръмп. В момента той е един от най-лоялните политиците в Републиканската партия, изключително лоялен към Тръмп".

Тя отбеляза възрастта на Ванс, както и личната му история, с която, според нея, той ще може да убеди част от гласоподавателите в щатите, където най-много се колебаят.

"Той е ключов като демографски избор, но пък политически е много близо до Тръмп, т.е. колебаещите се може би няма да бъдат убедени от неговите по-крайни позиции".

Според нея Джей Ди Ванс би поел "факлата" от Тръмп за следващото поколение републиканци, които вече са "MAGA републиканци", т.е. подкрепят крилото на Тръмп.

Украйна не я чакат добри неща с Тръмп и Ванс, ако спечелят, коментира също Ивана Николова.

А относно Демократическата партия и Джо Байдън, тя изказа мнение:

"Медиите се обърнаха срещу него с дебата. Това ми говори, че може би част от демократите са чакали нещо толкова публично, за да се опитат да направят някаква промяна".

Според нея преди опита за убийство на Тръмп шансовете за това Байдън да се оттегли от надпреварата са били нулеви. Тогава той изглеждаше много решен да остане в кампанията, добави тя. По думите ѝ сега обаче вероятно и той самият се е разколебал:

"Абсолютното ядро на партията, лидерите на партията вече говорят открито, че може би трябва да се помисли за промяна, което значи, че може би натам отиват нещата".  

Според нея по-млад и свеж кандидат може да докара победа за демократите.

Цялото интервю на Деян Йотов с д-р Ивана Николова в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна