Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Г-н Пеевски е нещо като Михаил Горбачов за ДПС"

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Неведоми са пътищата на шавливите убеждения

"Деребеите в ДПС пеят фалшиви приспивни песнички на Почетния председател"

| Коментар
Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Йордан Цонев: Неведоми са пътищата Господни… Ако е писано Пеевски да разчисти терена, ще го разчисти. С “Магнитски” или без “Магнитски” - ще го разчисти!

***

Чистката в ДПС се провежда с интензивни темпове, но все още има въпросителни кой кого и доколко ще изчисти.

Боклукът е отровна вещ, казва поетесата Маша Вирхов. Боклукът е проблем зповещ, добавяме ние.

В ДПС проблемът е, че го няма Сталин да каже кой е боклукът за чистене и кои да са чистачите. Хигиенизиращата технология на Сталин била много строга. В Сталиновите чистки на партията и службите великият ръководител първо изчистил боклуците, после изчистил чистачите, а след това ликвидирал и чистачите на чистачите. Такава някаква била логиката на репресиите му - всяка следваща вълна сваля главите на тези деребеи, които са се издигнали по време на предишните репресии.

При такъв обществен строй човек се научава, че заниманията с политика носят висок личен и обществен риск - живот, в който има не по-малко опасности, отколкото да речем в живота на рок звездите, които умират на 27-годишна възраст. Но в ДПС няма Сталин, чистката не върви правилно. Сумата на депутатите, изключени и напуснали Парламентарната група на ДПС, вече е по-голямо число от депутатите на Пеевски, които считат себе си за титуляри.

Групата на изключените и напусналите също се смятат за титулярното ДПС.

В ДПС няма дори Хрушчов, Брежнев или Тодор Живков - някой, който да сложи ред в хаоса. А г-н Пеевски е нещо като Михаил Горбачов за ДПС - реформатор, технократ и демократ, който искаше да модернизира СССР и КПСС. Но в резултат на Горбачовото управление СССР се разпадна, КПСС бе разпусната, имуществото на партията - конфискувано.

Снимка: БТА

Г-н Пеевски също е голям демократ и реформатор, разсипник на бизнеси и банки, двигател на Новото начало и борец срещу крепостното право в ДПС, което у нас се нарича деребейско право. За цялата история на Движението за права и свободи единствен г-н Пеевски поведе борба срещу феодалните деребейски принципи в ДПС, които са изживели историческото си време. Новото революционно начало обаче винаги среща съпротивата и реакцията на ретроградните сили.

Деребеите в ДПС пеят фалшиви приспивни песнички на Почетния председател и той сънува неправилни сънища. Доган спи и сънува разбойници с подменени имена. Той не разбира, че е заобиколен от своята гибел. Събужда се и атакува собствените си принципи, символ веруюто на Заедността. Доган не изневерява на убежденията си, но деребеите около него карат самите убеждения да изневеряват на г-н Доган.

Алегорически казано, Почетният председател е увенчан с цяла гора от рога, вследствие на лекото поведение на убежденията и принципите му.

На мен такъв номер, ако ми направят убежденията - ако ги хвана да ми кръшкат, голям бой ще ги бъхтя и ще наложа сериозни наказания. Направо ще си направя чистка на убежденията и ще бъда строг и безкомпромисен като Йосиф Сталин или като прадядото на Пушкин - африканския принц Ибрахим Ханибал. Прочутият Ханибал - близък сътрудник на Петър Велики, както споменахме, бил африканец, но жена му (гъркиня) родила бяло дете. Тя, жената, може да е била невинна, случват се такива генетически шеги. Но г-н Ханибал не разбирал от такъв хумор и заставил жена си да стане монахиня и да прекара остатъка от живота си в манастир.

И сега Ахмед Доган сякаш внезапно прогледна, че убежденията му са хойкали кой знае къде и са родили феномена Пеевски - дете с различен цвят на политическата кожа.

Кой кого успешно ще разчисти

кой ще пише следващите листи?

Аха какви шавливи убеждения

ражда мътната глава на гения!

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна