Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

Снимка: Кирил Фалин

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия.

Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов.

Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище „Климент Охридски” в София. 

13-те живописци от различни поколения черпеха вдъхновение от красотите на Босилеградския край, като посетиха през 7-те дни на пленера пообезлюдените, но живописни и уникални села, атрактивните туристически обекти и чуха за местни легенди. 

Като при посещението на уникалния храм "Света Троица" от 1839 г. в с. Извор например:

"Тези, които участваме в пленера за пореден път, знаем, че Босилеград винаги изглежда различно. Същите улички, но всяка година носят различно послание – винаги ново, винаги интересно.

Това място има способността да ни накара да усещаме нещо специално, което винаги ни кара да се върнем тук. Независимо от това колко пъти сме били, всеки път откриваме нови аспекти на тази красиви местности и места", сподели на един от участниците.

А кюстендилският художник Евгени Серафимов, който често гостува на приятели в Босилеград, не скрива възхищението си:

"Разкошни хора, колеги. Винаги е готино на пленер. Там сме позиционирани една седмица. Но, да речем, понеже Кюстендил е близо и гостите ги разходихме един ден до Кюстендил, за да видят галерията на Владимир Димитров - Майстора".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна