Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции на решението на Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редица световни политици направиха изказвания по повод безпрецедентното оттегляне на американския президент Джо Байдън от надпреварата за Белия дом.

Британският премиер Киър Стармър заяви, че уважава решението на Байдън и смята, че той е преценил да се оттегли заради това, което смята, че е в интерес на американския народ.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Джо Байдън е направил много за страната си, Европа и света.

Израелският президент Ицхак Херцог определи като истински съюзник на еврейския народ и символ на нерушимата връзка между хората в двете страни.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Байдън за непоколебимата му подкрепа за страната му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посъветва да се проследи хода на предизборната кампания, защото може да настъпят още промени.

Решението на американския президент Джо Байдън да се откаже от участие в изборите за държавен глава наесен не е свързано с медицински проблеми, заяви за Си Ен Ен високопоставен представител на Белия дом. Представителят е обяснил, че докато е обмислял политическото си бъдеще, Байдън не е имал значими медицински прегледи, като се изключат ежедневните консултации с лекаря му, свързани с това, че наскоро той беше диагностициран с ковид.

Миналата седмица президентът заяви, че единствено здравословен проблем би го накарал да преосмили участието си кандидат-президентската кампания.

Последната проверка на цялостното му здравословно състояние, която се прави всяка година, беше през февруари. След слабото му представяне на предизборния дебат с опонента му Доналд Тръмп обаче Белият дом беше критикуван, че не предоставя повече данни за здравето на държавния глава и че лекарят му не е на разположение, за да отговаря на въпроси. 

Камала Харис

Ако бъде издигната като кандидат Камала Харис ще бъде първата цветнокожа жена в историята, която ще се яви на президентски избори, с потенциален шанс да стане президент на САЩ.

Телевизия Скай нюз публикува няколко проучвания на обществено мнение, които посочват, че нейните шансове в предполагаема изборна битка с Доналд Тръмп са почти равни с тези на Байдън. Трябва да се има предвид, че оставащото време за кампания на Харис или друг потенциален кандидат е твърде късо, и не е ясно как избирателите биха възприели нова номинация, след предстоящи дебати или други събития.

Междувременно в реакция на новината Тръмп изрази увереност, че победа над Харис би била дори по-лесна от тази над Байдън. Започващата седмица обещава да е изпълнена с допълнително напрежение, след като кандидатът за вицепрезидент на републиканците Джей Ди Ванс, както и председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заявиха, че очакват Байдън да си подаде оставката и от Белия дом, тъй като, след като се отказва от надпреварата, очевидно е в невъзможност да продължи да изпълнява задълженията си на главнокомандващ.

Организацията за набиране на средства на демократите "АктБлу" обяви днес, че е регистрирала най-голямото еднодневно набиране на средства за президентската надпревара в САЩ през 2024 г. - 46,7 млн. долара.

Това стана, след като президентът Джо Байдън се отказа от номинацията и подкрепи вицепрезидента Камала Харис.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна