Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старото читалище в Балчик – живо средище на духовността

Снимка: hilendarski.net

За историята и дейността на най-старото читалище в Балчик "Паисий Хилендарски" в "Нашият ден" разказва Веселин Павлов – секретар на читалището.

Балчишкото читалище е основано през 1870 година. Жителите на града осъзнали, че имат нужда от средище на духовността и просветата, затова богатите балчиклии решили да учредят такава организирана дейност. Първоначално читалищните мероприятия се помещавали в частните домове, разказва Павлов.

Към читалището бил назначен и свещеник, който посредством вярата да пробужда духовността. Книжовността се разпространявала и в близките села, възникнали първите театрални и балетни самодейности. През 1965 година е устроена сградата във вида, в който съществува и днес.

Гордост за читалището "Паисий Хилендарски" е хорът "Черноморски звуци", който скоро отпразнува 110 години от основаването си, споделя Павлов.

По думите на читалищния секретар в днешно време културното средище предлага разнообразни дейности, които съхраняват традицията, но и привличат младото поколение. Читалището развива дигиталната комуникация в социалните мрежи, изтъква Павлов и допълва, че в момента над 200 деца с интерес посещават най-старото читалище в Балчик "Паисий Хилендарски".

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна