Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС санкционира офицери от Русия, Сирия и Северна Корея за нарушаване на човешките права

Снимка: Алами/Ройтерс

Офицери от Русия, Сирия и Северна Корея да бъдат включени в Глобалния санкционен режим на ЕС за нарушение на правата на човека заради насилие, основано на пола, решиха страните членки.

Евгений Соболев е началник на затворническата администрация на руските окупационни власти в украинската Херсонска област. Документирано е, че под негово ръководство е установен широко разпространен и систематичен модел, включващ изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание и сексуално и основано на пола насилие.

Ли Чан Де е министър на държавната сигурност на Северна Корея. Жените и момичетата, които се противопоставят на режима в Пхенян, са задържани в центрове за лишаване от свобода или затвори, систематично са подлагани на насилие, особено, когато се намират под контрола на Министерството на държавната сигурност.

Али Махмуд Абас е министър на отбраната на Сирия и заместник-главнокомандващ на армията. Сирийската държава, включително нейната армия, прилага системни и широко разпространени изтезания, изнасилвания, както и сексуално и основано на пола насилие срещу цивилни граждани.

Абдел Карим Мохамад Брахим пък е началник щаб на сирийската армия.

Санкционирани са и две образувания.

Междувременно Съветът на Европейския съюз удължи с половин година санкциите срещу Русия заради войната в Украйна - до 31-ви януари 2025 г., предаде БТА. Те обхващат широк спектър от мерки, сред които ограничения върху търговията, финансите, технологиите и стоките с двойно предназначение, индустрията, транспорта и луксозните стоки.

Чешкият външен министър Ян Липавски заяви, че в рамките на инициативата за покупка на боеприпаси за Украйна този и следващия месец на Киев ще бъдат доставени 100 хиляди снаряда, а от септември доставките ще бъдат ускорени.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна