Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийските спортисти призоваха за мир от Париж

Олимпийските спортисти призоваха за мир от Париж
Снимка: БТА

Олимпийските игри са единственото събитие, което може да обедини света, заяви президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, след като пристигна в Олимпийското село.

"По целия свят продължават множество конфликти, войни, ненавист и разруха", заяви Бах. "Олимпийските игри са единственото събитие, което все още е способно да обедини целия свят в рамките на мирно спортно съревнование. Вие, олимпийците, демонстрирате каква планета можем да имаме, ако всички живеем в съответствие с олимпийския дух и олимпийските ценности на мирно съвместно съществуване".

След това добави, че въпреки огромното желание, спортистите нямат реални инструменти да повлияят на определени процеси. "Знаем, че олимпийските игри не могат да създадат мир, това е в сферата на политиката. Но Олимпийските игри създават културата на света. Нека нашият призив да вдъхнови всички политически лидери по света, за да ги заставим в края на краищата да тръгнат по пътя на създаването на един устойчив мир. Нека заедно да им кажем: "Дайте шанс на мира!", допълни президентът на БОК.

Иначе днес стотици олимпийци - представляващи териториите на всичките 206 национални олимпийски комитета (НОК) и олимпийския отбор на бежанците, отправиха мощен призив за мир. Четири дни преди церемонията по откриването на Олимпийските игри те се събраха в тържествен момент в Олимпийското село. Носейки шалове с посланието "Дайте шанс на мира“ и държейки знамена със същите думи, те подчертаха мощната роля, която спортът може да играе за насърчаване на мира и взаимното разбирателство. Събитието включваше спортисти от НОК, чиито държави в момента са в конфликт или война помежду си.

Когато нашият основател Пиер дьо Кубертен, възроди Олимпийските игри преди 130 години – точно тук, в Париж – той ги видя като начин за насърчаване на мира между всички нации и хора по света. Той беше истински посланик на мира. Днес вие – олимпийските спортисти – вие сте посланиците на мира на нашето време“, каза президентът на МОК Томас Бах.

И ще ни покажете какъв би бил нашият свят, ако всички живеехме в същия олимпийски дух на мирно съвместно съществуване. Ще се състезавате жестоко един срещу друг по писти, терени и трасета, но в същото време вие ​​живеете мирно заедно под един покрив, тук в олимпийското село. Вие спазвате едни и същи правила и най-важното е, че се уважавате един друг. По този начин вие изпращате звучно послание за мир от Париж към света", каза още шефът на МОК.

Олимпийските игри в Париж започват на 26-и юли и ще продължат до 11-и август.
По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна