Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.
Снимка: БТА

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

"Ние вече сме в процес, в който сме предислоцирали всички средства и грубо казано, ако, не дай си Боже, пожарът влезе на нашата територия, ние сме подготвени да го спрем именно там.

Но това не означава, че колкото и техника, колкото технически средства, колкото и хора да закараме там, не означава, че всичко е 100% решено и няма как да се случи нещо чрезвичайно.

Напротив, вие разбрахте, че реално, въпреки че има просеки, които са широки колкото цялата магистрала, двете платна, когато горенето е върхово, по изключително лесен начин огънят прехвърля и отива от другата страна".

Министър Стоянов заяви, че в момента приоритет е доставката на фургони за живеене за хората от село Воден, чиито домове изгоряха:

"Реално от тази бройка, от 35, както казаха изгорели къщи, по-голямата част от тях, може би 20, са точно такива необитаеми къщи - къщи в дворовете на които реално има гора. Къщи, в които там не е стъпвал човешки крак, може би от наистина много години, не мога да гадая колко. 

Ние в момента доставяме контейнери и настаняваме хора - тези, които са реално живущи там и които са загубили своите домове. Ние няма да започнем ударно да поставяме контейнер там, където видим, че има изгоряла постройка и тя е необитаема от много години", коментира министърът.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна