Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Колкото повече говоря, толкова по-малко ме боли"

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

"Обществото не приема дебелите"

Десислава Христозова
Снимка: Добринка Добрева

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите. Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора.

Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло, как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната едноименна фондация - "Деси, къде си?"

Целта на фондацията е превенция на затлъстяването.

От 151 кг. днес Деси е 128 кг., свалила е 23 кг., но трябва да отслабне с още поне 60 кг., казва тя за себе си.

Десислава Христозова е редактор в БНТ за предаванията "Отблизо" и "България в 60 минути".

Вдъхновение или смелост трябва в такъв момент на човек, за да се изправи срещу себе и да признае пред цялото общество, че е дебел. 

"Това е показване на невидимото. Дебелият човек трябва да се изправи срещу себе си и видимото си тяло, откровена е Деси и споделя, че вдъхновението и за тази кауза идва от нейната колежка и приятелка Мира Добрева, на която Деси винаги ще бъде благодарна, защото в годините деликатно тя е отворила сандъка с истината за повечето килограми на Деси.

"Животът на дебелия човек никак не е лесен. Най-важното е да говориш за проблема и това може да бъде ендокринолог, психолог, приятел, колега, като съм забелязала, че това не става в семейството (...), каза още Христозова.

Дебелите хора имат нужда от подкрепа. Те първо трябва да бъдат разбрани, да се успокоят на тази тема и да започнат да говорят за проблема си.

"Колкото повече говоря, толкова по- малко ме боли. Това е водещата линия в нейната книга - “Тихо! За това не се говори“, в която един от героите й казва: 

"Да, килограмите са за сваляне, но работата трябва да има на горния етаж /като сочи главата си/“.

Деси е пробвала всякакви диети, докато достигне гранично тегло и става зависима от храната. Това започва да пречи на нейното здраве.

"Трябва да бъдеш научен в семейството си как да се храниш, как да се движиш и да бъдеш активен, да подредиш живота си така, че да бъдеш и здрав, и да не си затлъстял. Необходимо е здравно образование по тази тема.

За да не се влиза в младостта в порочния кръг - качваш 10 кг. - сваляш 10 кг., преяждане, диети, докато се докараш до 105 кг. и ако не започнеш разумно да ги сваляш, ставаш все по-болен човек (...).

Така при много млади момичета се стига до булимията, не се търси балансът, проблемът се крие, децата се обиждат в училище, това е много страшно и то най-вече за момичета, отколкото за пълните момчета, защото едно е да си дебел мъж, но съвсем друго дебела жена, разказа още Христозова.

Снимката е илюстративна

"Затова трябва да се потърси специалист, затова и аз обикалям училищата и говоря с децата по темата без задръжки, говорим за всичко на техния език, разказвам им защо пълничките им съученици и съученички не ходят с тях на рождени дни, на дискотека, на екскурзия, какво точно ги притеснява и възпира, допълни Деси.

Днес тя се храни и движи разумно, организира срещи в планината с хора, които имат проблем с килограмите.

"Аз се опитвам с усмивка да гледам на своя проблем, да не правя диети, а да намаля въглехидратите, знам, че трябва да отслабна с още 60 кг., аз съм постоянно на ръба с тази зависимост към храната, затова не мога да дам рецепта за отслабване, аз самата все още не мога да отслабна, колкото искам.

Има хора, които спазват режим една година и стават нови хора, аз все още не мога, опитвам се, затова съм открила своето движение - това е разходките в планината, защото на дебелите хора много от движенията не са им приятни, затова и трябва да откриеш своето движение, което ти носи удоволствие", сподели още Деси.

И така Десислава Христозова обикаля училища в страната, среща се с ученици и да им разказва своята лична история за затлъстяването и за живота да дебелия човек.


Интервю на Добринка Добрева с Десислава Христозова в „Нощен Хоризонт“ .


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени