Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуващата изложба - "В окото на бурята. Модернизъм в Украйна" и у нас

Олеся Илашчук и Яра Бубнова
Снимка: Национална галерия

През есента в Националната галерия се очаква гостуваща изложба на спасено от бомбардировките украинско изкуство. Експонатите са от първата половина на 20-ти век и до сега са показвани в няколко европейски столици. Ще бъдат представени повече от 60 творби от музеите в Киев, Полтава, Одеса и Лвов.

От октомври до януари догодина в залите на Националната галерия ще гостува пътуващата изложба "В окото на бурята. Модернизъм в Украйна". Ценните художествени експонати досега са показвани в Мадрид, Кьолн и Виена, а преди да дойдат в София ще са в Братислава и Лондон. 

Известно е, че модернизмът се разгръща в Украйна на фона на сложна социално-политическа обстановка: революцията от 1905 година, Първата световна война, разпадането на Руската империя през 1917 година, последвалата краткотрайна независимост като Украинска народна република 1921 година и създаването на Съветска Украйна.

Директорът на националната ни галерия Ярослава Бубнова каза, че повечето европейски музеи, в които е показана или ще бъде показана изложбата от Украйна за първи път демонстрират историческа ретроспектива на украинското изкуство. Така е и в България.

"Самото транспортиране на тази изложба – на произведения от музеи и частни колекции от Украйна и Европа, се превърна в секретна спецоперация", разказа извънредният и пълномощен посланик на Украйна Олеся Илашчук

По думите ѝ експонатите, придружени от военен конвой, са тръгнали от Киев през полската граница, натоварени в два камиона малко преди масиран ракетен руски удар в средата на ноември 2022-ра година. От тогава изложбата пътува в различни европейски градове и предстои да бъде показана в едни от най-престижните музеи в Европа

Проектът "В окото на бурята. Модернизъм в Украйна" е дело на кураторите Юлия Литвинец – директор на Националния художествен музей на Украйна, Константин Акинша, Катя Денисова и Марина Дроботюк и реализиран с подкрепата на колекционерката Франческа Тисен.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна