Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 28 юли - 3 август 2024

5
Стефано Рагацо пред Безименната кула
Снимка: Фейсбук профил

Италианецът Стефано Рагацо (Stefano Ragazzo) напомни по безкомпромисен начин, че в свят на засилваща се комерсиализация има как човек да прави стойностни постижения, без да робува на спонсори и техните очаквания, воден единствено от собствените си убеждения и желания. Алпинистът, който е в Христова възраст (33 год. - бел.ред.), прекара 9 дни сам на една от най-внушителните стени в света, като успя да изкатери соло, с въже изключително техничния маршрут "Eternal Flame" (650 м, 7c+) на Безименната кула (6251 м) на Транго, в Пакистан. Това е първото преминаване на линията в този стил. Осъществено е от 17 до 26 юли.

Маршрутът, често определян като най-трудното свободно катерене на голяма надморска височина, е дело на германците Курт Алберт, Волфганг Гюлих, Кристоф Щиглер и Милан Сикора през 1989 г. През 2009 г. е преминат свободно от братята Алекс и Томас Хубер.


Томас Хубер: Винаги е опасно, когато мислиш, че е лесно


Малко преди да запише забележителното си постижение, Рагацо губи основния си спонсор - световна марка за екипировка, тъй като не бил правил достатъчно публикации в социалните мрежи, каквото е изискването на спонсора.


"В свят, в който хората се чувстват като завоеватели на планини, следващи фиксирани въжета, за да подхранват егото си, и в който спонсори (...) те изритват две седмици преди заминаването ти, защото нямаш достатъчно публикации в Инстаграм, има възможност да бъдем бунтовници и да вървим срещу течението. Да чертаем свой собствен път, който се формира ден след ден, със семената, които сме посели през годините и за които сме се грижили с жертви, с правилни и грешни избори”, написа Рагацо в профила си във Фейсбук и нарече изкачването си “най-голямото и очарователно приключение, което някога съм имал”.

По-рано тази година италианецът изкатери соло, с въже ”Носът” на Ел Кап, в САЩ, а миналата година направи със своята партньорка Silvia Loreggian премиерен маршрут в планината Kichatna, Аляска - “Gold Rush” (600 м, 7а+, A1+). Междувременно Лореджиян участва сега в юбилейната италианска експедиция до К2, но не успя да изкачи осемхилядника.


Рагацо в лекото си порталедже на стената

Снимка: Фейсбук профил на Стефано Рагацо


Французинът Бенжамин Ведрин (Benjamin Védrines) се похвали с ново най-добро време за скоростно изкачване на К2 без допълнителен кислород. Стартът е бил в полунощ на 28 юли от базовия лагер на 5350 м, а върхът е достигнат след 11 часа. Преди 2 години при подобен опит французинът спря на 300 метра под върха заради тежка хипоксия и беше спасен от участници в други експедиции, които му подадоха кислород. Тогава, след като се съвзе, Ведрин долетя до базовия лагер с парапланера си. Досегашното най-бързо изкачване на К2 беше на сънародника на Ведрин - Беноа Шаму (Benoit Chamoux), който през 1986 г. достига върха за 23 часа.


Бенжамин Ведрин

Снимка: Фейсбук профил на Бенжамин Ведрин


На 28 юли двама българи изкачиха Хан Тенгри в планината Тяншан, Киргизстан. Това са Николай Вълков и Павел Беличовски от АК “Планинец”. Надморската височина на Хан Тенгри е 6995 м, но заедно с ледената си шапка върхът е 7010 м и затова е включен в списъка на седемхилядниците. Изкачен е от българи за първи път през 1989 г. Тогава на върха стъпват 8 сънародници - Иван Вълчев, Веселин Чаушев, Господин Динев, Тодор Тодоров, Емануил Деянов, Стамен Станимиров, Пламен Кирилов и Радослав Славов.

“Тази година в Тяншан е необичайно топло и това затрудни много изкачването, като предизвика доста повече опасности от обичайните. Наложи се в деня преди щурма към върха да изкачим 1600 м денивелация - до 5800 м. А в деня към върха да изкачим и да слезем 1200 м. Слизането е на рапели. Тези метри от 5800 до 7010 м са с категория 1-4 по UIAA и има въжени парапети. Т. е. катерене в по-голямата част, не е само ходене. Това е най-северният седемхилядник и е доста суров”, разказа пред БНР Николай Вълков. На 26 юли 2009 г. той участва в първото българско изкачване на осемхилядника Гашербрум I, заедно с Николай Петков, Дойчин Боянов и Боян Петров.


Николай Вълков

Снимка: Личен архив на Николай Вълков


Други двама българи направиха опит в края на миналия месец на Хан Тенгри, но бяха ударени от лавина на 26 юли, на 4500 м височина, с още 10 души. Тогава пострада Георги Илков - Темето, който има наранявания на ръката, но вече се възстановява в България.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени