Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Хаджидимитрово с тричасова блокада на път, плашат с гражданско неподчинение

Снимка: Здравка Маслянкова

Жителите на свищовското село Хаджидимитрoво блокираха за три часа пътя между Полски Тръмбеш и Свищов. Протестът е заради безводието. Има нов довеждащ водопровод до единия от каптажите на селото, но проблемът е рязкото намаляване на нивото на водоизточниците и той няма как да се реши, поясниха от водоснабдителното дружество, а протестиращите заплашиха с гражданско неподчинение.

В Хаджидимитрово водният режим е драстичен и целогодишен, вода в чешмите няма с дни, не е довършен и новият довеждащ водопровод за селото.

"Търпението на хората свърши и искаме вода, заяви Маринела Друмева, която заедно с десетки жители на селото блокираха пътя между Полски Тръмбеш и Свищов.

 "Обясняват ни, че нямало вода, трябвало да се съобразим с условията, които са, че няма валежи и тази вода няма от къде да дойде", поясни тя.

 Довеждащият водопровод от 4,1 км е направен от община Свищов, но дренажът към който е тръбата, е с много ниско ниво, коментира за БНР инж. Росен Трифонов, заместник-управител на ВиК "Йовковци".

 "Ефект има, но и от този дренаж водата е драстично намаляла. И другата причина, заради която са на режим, е остарялата и амортизирана мрежа“, каза Трифонов.

 Хората от Хаджидимитрово и в неделя ще затворят пътя от 8 до 11 часа.

 "Никой не ни ли обърне внимание, тръгваме към гражданско неподчинение", посочи Маринела Друмева.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна