Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН и ГЕРБ-СДС започнаха разговор за политиките по сектори

Снимка: БГНЕС

В Народното събрание ИТН разговарят с най-голямата ПГ - тази на ГЕРБ-СДС, в търсене на подкрепа за правителство с третия мандат. Това е последната консултация на ИТН, след като от партията вече се срещнаха с независими депутати от "Величие" и ДПС, с БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. 

От страна на ГЕРБ участници са Деница Сачева, Теменужка Петкова и Росен Желязков. 

Срещата започна нервно и с въпроси от ГЕРБ за провелата се снощи среща между ИТН и останалите парламентарни партии, без да бъдат поканени от ГЕРБ-СДС. Росен Желязков попита дали от ИТН са били на среща за сваляне на председателя на парламента Рая Назарян. Той попита още за какво е била тази среща – мнозинство или инженеринг за служебно правителство.

"Всякакъв опит да се прави кабинет, без да са спечелени избори е равностойно на преврат", репликираха от ГЕРБ.

Тошко Йорданов от ИТН отговори, че всеки може да прави срещи с всеки, но повтори, че единствената цел за настоящата среща е реализацията на третия мандат. По думите му, има 66 народни представители, които биха подкрепили кабинет, но дори с подкрепата на ПП-ДБ те няма да достигнат, тъй като ключът е в ГЕРБ,

"Дали ще се ходи избори зависи в момента от вас, защото с вашата подкрепа би могло да се състави правителство, редовно. Смятаме, че проблемите са по-важни от личните ни разминавания или партийни посоки".

"Думата "преврат" се използва, когато има редовно избрана власт, а такава няма! И се сваля незаконно! Това е преврат! Второ, сегашният председател на Народното събрание е от вашата политическа сила, защото ние подходихме отговорно".

Двете групи провеждат разговора за политики по сектори, след което ще бъдат направени изявления. Срещата с най-голямата парламентарна група е последна от поредицата разговори за подкрепа за правителство с третия проучвателен мандат.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна