Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и бъдещето на Боянското блато: Път към екологичен парк

| обновено на 07.08.24 в 10:10
Снимка: МОСВ

Боянското блато продължава да пази много от своите уникални характеристики, въпреки че през годините е било подложено на множество предизвикателства. Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато", разказва за тези предизвикателства и ангажимента на институциите към територията.

През 2022 година, територията на Боянското блато е подложена на множество атаки. Сигнализирано е за засипване с пръст, рязане на дървета, разстилане на земни маси и равняване на терена в частен имот, както и премахване на растителност. През май същата година процедурата за обявяването на блатото за защитена територия поради обитателите му от защитени биологични видове се движи бавно, а районът е застрашен от строеж.

През пролетта на 2024 година се провежда среща на граждани с министъра на околната среда и водите, Юлиан Попов. Гражданската група настоява Боянското блато да бъде признато за местообитание на защитени видове по Закона за биологичното разнообразие и територия от съществено значение. През предходната година активисти успяват да предотвратят унищожаването на блатото, като застанат пред багерите.

В ефира на "Нашият ден" Александър Колев изразява надеждата, че след реализирането на проектите на сдружението, Боянското блато може да стане първият екологичен парк в София. Такъв парк би имал климатични функции, свързани с превенция на наводнения и контролиране на високите температури през летните месеци. Паркът би предоставял достъп до разнообразие от биологични видове и предпазвал града от последствията от климатичните промени.

Според него Боянското блато е уникално, тъй като е част от урбанизираната зона на София. Сдружението цели да създаде защитена зона в градските граници, въпреки законовите ограничения. Това би позволило блатото да изпълнява своите функции на блато. 

През август 2023 година Боянското блато е обявено за воден обект от Басейнова дирекция, но тази заповед се обжалва от частни собственици. Сдружението безвъзмездно представлява интересите на Столична община и Район Витоша в административните дела. Българският съд е установил, че блатото винаги е съществувало, като има данни от първата карта на София след Освобождението от 1878 година.

По думите на Александър Колев Боянското блато не е просто воден обект, а носи културното и социално наследство на десетки родове. Местните жители помнят разходките си преди блатото да бъде оградено.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени