Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Тончева с концерт на 7- ми септември в кино Кабана в столицата

Надя Тончева
Снимка: Мая Данчева

Много музиканти наричат музиката свой дом. Тя дава свободата да комуникираш лесно с толкова много хора и места по света. Прави общуването свободно, не го ограничава в рамки, лесно намира приятели, създава връзки, отваря нови пътища. Музиката е вариабилна – стилово, жанрова, вкусово. Музиката се развива и обогатява. Превръща се в приятна компания и близък приятел.

В средата на миналия век в Бразилия се ражда нов стил музика. Това е боса нова, чийто изразни средства са класическата китара, пианото и перкусиите

Стилът произлязъл от самбата и джаза бързо набира почитатели. Боса нова е обявен за културно национално наследство на Рио де Жанейро

Напуснал родината, боса нова намира сцени и изпълнители по целия свят, а те откриват в тази музика своя дом. Песните на Антонио Карлос Жобим и на Жоао Жилберто са емблематични, но не са малко и авторските песни в стил боса нова. 

На 7 септември от 19,30 часа в кино Кабана Надя Тончева ще представи такъв концерт с вход свободен. Тогава е националният празник на Бразилия. 

Надя Тончева е джаз певица, изпълнява също поп и рок. Тя е пианистка, аранжор и музикален педагог. Участвала е в първата у нас джазова акапелна формация Траяна. Родом е от Казанлък, инициатор и организатор е на джаз феста в Казанлък.

"Миналата година изнесох пет подобни концерта на джаз фестивали в страната, тогава песните бяха изпети двуезично, сега се радвам, че и софийската публика ще може да се наслади на боса нова. Сега с прекрасния си екип записахме голяма част от концерта - "Бразилиеро"

Концертът на 7-ми септември е част от Лятната културна програма на Столична община, каза още за БНР Надя Тончева. 

Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени