Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мрежи за фронта и вино за мира: Българските общности в Одеска област

| обновено на 07.08.24 в 11:20
Снимка: Олександър Барон

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" продължаваме с разказите на хората от Украйна в третата година от войната. Доротея Николова от Радио Варна разказва за плетенето на маскировъчни мрежи и богатите села в Одеска област.

В Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и украинци, за да плетат маскировъчни мрежи за фронта. Те са организирани от Оксана Килафли, съпруга на един от командирите на 88-и батальон на морската пехота на Украйна, който е етнически българин и от известно време е на фронта в Източна Украйна. В Болград живеят представители на 30 етнически групи, а българите са само част от тях.

Александра Лазарева разказва за изкуството на плетенето на маскировъчни мрежи в Болградския сутерен. „Плетем, за да защитаваме нашите военни. Ние сме 30 човека, разделени на три групи. Работим на две бригади – вторник и четвъртък, и понеделник и петък. Една мрежа се плете за 2-3 дни. Вече три месеца плетем. Била съм готвач през целия си живот“, споделя тя. Александра казва, че все още не е свикнала с въздушните тревоги, но вече не се страхува. „Вече не ме е страх от нищо. По-рано се страхувах, но вече свикнах.“

В село Чушмелий се ражда украинското вино „Брада“, зад което стои украинският българин Иван Плачков, бивш министър на енергетиката на Украйна. Той е бил министър в три правителства и разказва, че в момента се правят разкопки в региона, които разкриват много следи от българско население. Намират се керамични изделия от VIII- IX век.

Иван споделя, че е учил български само от вкъщи, защото СССР е правил всичко възможно, за да не се чувства населението там българско. След 1991 г. българите се чувстват свободно да се заявят като такива. "Тук е започнала България. Ние не сме бежанци", казва той. Иван отбелязва, че е било много трудно за етнически българин да заема високи позиции по времето на СССР. Войната създава значителни трудности за земеделието, споделя той.

Тези разкази от Болград и Чушмелий показват колко разнообразен е животът на българите в Украйна и как те продължават да поддържат своите традиции и култура въпреки предизвикателствата на войната.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени