Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади таланти в Джаз академията учат от майстори и свирят в Банско

Днес на сцената се изявява J CITY Ensemble - секстет сформиран от студенти от Национална музикална академия "Панчо Владигеров"
Снимка: ФБ/Bansko Jazz Festival

До 10 август, успоредно с основните концерти в Банско джаз фест, публиката може да слуша и види 7-те селектирани музикални проекта в поредното издание на Джаз академията.

Проектът дава възможност на млади изпълнители и музиканти да обогатят познанията и уменията си, да се срещнат и получат уроци от майстори на джаза от България и света, да създадат нови контакти и партньорства, да се изявят пред публиката на фестивала.

  •  Банско джаз академия 2024 се организира от Сдружение Брас Асоциация в рамките на Банско джаз фестивал с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и с логистичната подкрепа на Асоциация Фестивалите в България.
Менторите: Михаил Йосифов, Вили Стоянов, Милен Кукошаров, Павлета Семова, Марина Василева, Вики Алмазиду

"Над 40 деца от цялата страна са одобрени и участват в Академията – има от Стара Загора, Пловдив, Варна, както и в колаборацио от различни градове - съобщи пред БНР-Радио София Марина Василева от Брас Асоциацията. – За втора година се опитваме да преодолеем дефицитите на образователната система в сферата на изкуствата."

Марина Василева Снимка: Лили Големинова

  • Участниците са: 
    Straight Ahead Quintet (BG/GR), Uke Duo (BG), Suspended Fourth (BG), Ghosted (BG), J City Ensemble (BG) и Jazzology от Белград.

Освен учене в майсторските класове и работни ателиета, те имат изяви на дневната сцена "Млади таланти" и участия на джаз точки в града.

"Вярваме, че най-важното за тях е свиренето пред публика. Препоръчах им да не отказват участия", допълни Василева.

С нея разговаря Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени